Hlavní obsah

Hygienici kontrolovali covidovou nemocnici. „Buzerace,“ zlobí se ředitel

Foto: Bohumínská městská nemocnice

Bohumínská nemocnice.

Reklama

aktualizováno •

Ředitel Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes kritizoval krajské hygieniky. Vadí mu, že za současné situace, kdy je personál kvůli koronaviru plně vytížen, dorazili na kontrolu.

Článek

Podle Němečka kontrola chtěla vidět i covidovou jednotku, aniž si přinesla vlastní ochranné prostředky. Na sociální síť ke kontrole emotivně napsal: „Neuvěříte!!! Zdravotníci i v naší nemocnici už fakt nevědí, co dřív. A tak je dneska přišly zkontrolovat dvě pracovnice z hygieny. Jestli dodržujeme všechna nařízení ministerstva ke covidu, máme všechny papíry a tak. Chtěly na i covid jednotku, ale zapomněly si vzít ochranné obleky.“

V dalším příspěvku opatřeném mnoha vykřičníky pak dodal: „Zajistit funkční systém, včasné trasování, podporu zdravotníkům – to tenhle stát neumí. Ale buzerovat zdravotníky v době největší krize, tak na to lidi má!!! Tohle už je fakt moc!!!“

Pro Seznam Zprávy pak dodal, že na sekretariát přiběhl z ambulance interního oddělení, kde v současné době vypomáhá. V kanceláři na něj čekaly dvě pracovnice z krajské hygienické stanice. „Chtěly zkontrolovat, jak dodržujeme všechna nařízení Ministerstva zdravotnictví od března 2020,“ sdělil Němeček. Mělo se jednat o projití kompletní dokumentace všech předpisů, řádů a pravidel. „V této době nevíme, kam dřív skočit, a každý, kdo má ruce a nohy, tak pomáhá. Na takové věci opravdu nemáme prostor,“ řekl Seznam Zprávám.

Z kontroly nakonec sešlo. „Hygieničky se chtěly podívat i na infekční jednotku, kde leží covidoví pacienti. Ochranné pomůcky ale neměly,“ uvedl Němeček. Obleky, které jsou v nemocnici k dispozici, slouží primárně zdravotníkům. „Sdělil jsem jim, že jim obleky bohužel neposkytnu. Na to se uraženě zvedly a odešly,“ dodal.

Němečkovi se celá situace zdá k neuvěření. „Já i kolegové jsme z toho znechucení. Představa, že teď několik hodin x lidí kontroluje papíry místo toho, aby se starali o pacienty, je absurdní,“ řekl. Od jara je to první kontrola, která do nemocnice přišla. „Situace tady na Karvinsku byla obtížná už v létě a vždycky jsme si všechno řešili sami,“ nechápe Němeček současnou aktivitu hygieny.

Iniciativa ke kontrole přišla podle ředitelky moravskoslezské hygienické stanice Pavly Svrčinové z Ministerstva zdravotnictví. „Dostali jsme z ministerstva pokyn kontrolovat sociální zařízení, především kvůli stále se zvyšujícímu počtu nakažených pracovníků,“ uvedla pro Seznam Zprávy. V moravskoslezském kraji jsou kontroly standardní. Hygiena za čtrnáct dní stihla obejít zhruba desítku zařízení po celém kraji.

Sama Svrčinová považuje kontroly za nutné zlo. „Máme spoustu práce, měli bychom se soustředit na trasování a také tím vystavujeme naše zaměstnance riziku nákazy. Na druhou stranu chápu, že tam, kde je zvýšený výskyt onemocnění, je kontrola nutná,“ řekla.

V sociálních zařízeních hygiena nejčastěji prověřuje zajištění dělení pacientů u vstupu, uložení covidových pacientů, ředění a provádění dezinfekce a zkoumá se také skladování, případně datum expirace. Právě s prošlou nebo špatně naředěnou dezinfekcí je spojený nejvyšší počet doposud zjištěných pochybení.

Součástí kontroly je také poučení personálu o správném nošení ochranných pomůcek. „Nárůst počtu nakažených z řad personálu je mimo jiné i kvůli pochybení v hygienicko-epidemiologickém režimu. Musíme si na to najít čas,“ dodává Svrčinová.

Kontrola bohumínskou nemocnici nemine. „Proč pracovnice neměly ochranné pomůcky, které máme normálně k dispozici, si nedokážu vysvětlit. Za to jsem se omluvila. Kontrolu papírů nyní zahájíme výzvou k předložení dokladů,“ sdělila Svrčinová.

Reklama

Doporučované