Hlavní obsah

Konec „napnelismu“. V pondělí se žáci do škol nevrátí, řekl Prymula

Foto: vlada.cz

Roman Prymula a Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády.

Reklama

Děti se do škol v pondělí nevrátí, o jejich osudu rozhodnou dnešní a čtvrteční počty nakažených. Vláda chce co nejdřív spustit také plošné testování a nalít 50 milionů korun do informační kampaně o boji s koronavirem.

Článek

Už je definitivně jasné, že původní ujišťování ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), že se první stupeň vrátí do škol 2. listopadu, nebo alespoň první a druhé třídy, vzalo za své. Školy zůstanou i po podzimních prázdninách prázdné. Sám ministr to oznámil na úterní tiskové konferenci.

Původně chtěl rozhodnout až v pátek na základě čísel z toho týdne. Nakonec ale uznal, že školy, a stejně tak rodiče, nemohou do pátku zůstat v „napnelismu“, jestli v pondělí budou otevřené, nebo ne.

V pátek by se ale rodiče měli dozvědět nový termín návratu žáků do škol. „Budeme jednat o naprosto nejbližším termínu. V pátek budeme mít data, která potvrdí, či vyvrátí, že budeme na sestupné trajektorii. Určité signály, že jsme na dobré cestě, se už začínají objevovat,“ řekl bez jakéhokoliv rozvádění Prymula.

Páteční statistika by vládním odborníkům měla ukázat, že tento týden je lepší, než byl ten předchozí, kdy padl rekord 15 tisíc nakažených denně, dva dny se tomuto číslu blížily. „V tomto týdnu máme logicky ta poslední dvě čísla nižší, ale to nejsou reprezentativní čísla. Potřebujeme hodnoty dneška a čtvrtka, abychom si definitivně mohli říci, že pokles nastal, nebo nenastal,“ vysvětlil ministr.

Nouzový stav do 3. prosince

Vláda rovněž v pátek požádá o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince. Některé opoziční strany už se skřípěním zubů podporu potvrdily. „Co nám zbývá. Zákon o ochraně veřejného zdraví neumožňuje zavádět taková plošná opatření, jaká tady jsou. Velmi neradi podpoříme nouzový stav jako řešení, které odpovídá tomu, v jakém stavu je Česká republika,“ uvedl například šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zároveň informoval, že se vláda pustí do intenzivnější komunikace o covidu směrem k veřejnosti. Připraví proto rozsáhlou informační kampaň. „Uvolnili jsme na ni 50 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy,“ informoval Babiš.

„Uvědomujeme si, že se tady šíří spousta různých dezinformací. Jsme v situaci, kdy 20 procent populace považuje roušky za něco vynuceného povinností,“ vysvětlil Prymula. Kampaň by podle něj měla mít několik nosných pilířů, o kterých budou chtít veřejnost důkladně informovat, a to kampaně Zůstaňte doma, Česko testuje, eRouška, 3R - roušky, ruce, rozestupy. Dále se kampaň zaměří na boj s dezinformacemi, zodpovědnost mladé generace, komunikaci krizových opatření, hledání dobrovolníků do nemocnic, životosprávu, cesty k posílení imunity a také na propagaci darování krve a plazmy.

Kampaň Česko testuje se má věnovat plošnému testování takzvanými antigenními testy, které by vláda ráda spustila v následujících dnech. Testovat se bude zejména v domovech důchodců a dalších pobytových sociálních zařízeních. Frekvence testování klientů i zdravotníků bude každý týden. Ministerstvo si od toho slibuje zachycení všech ohnisek výskytu koronaviru, které v domovech mohou vzniknout.

Do testování by se měli pustit i praktičtí lékaři, kteří by testovali lidi s klinickými příznaky. Ministerstvo by rádo do testování zapojilo také velké firmy, státní i soukromé. „Velké podniky se k tomu už připojují. Testy bude ve veřejné sféře hradit pojišťovna v kombinaci 150 korun za materiálové náklady a 200 korun za aplikaci. Soukromé podniky by si hradily jen materiální složku, aplikaci uhradí pojišťovna,“ popsal Prymula.

Reklama

Doporučované