Hlavní obsah

Už se vzdejte, píší exministři obrany Trumpovi. Bojí se, že zneužije armádu

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Všichni dosud žijící bývalí ministři obrany USA vyzvali v otevřeném dopise Donalda Trumpa a jeho stoupence, aby akceptovali výsledek prezidentských voleb. Varovali také před pokusy zapojit do úsilí o zvrácení výsledku armádu.

Článek

„Proběhly volby. Byly provedeny audity a přepočítávání. Soudy se zabývaly zpochybněními. Guvernéři potvrdili výsledky. A sbor volitelů odhlasoval. Čas pro zpochybňování výsledků uplynul,“ stojí v dopise zveřejněném v neděli prostřednictvím amerického listu The Washington Post.

Deset bývalých ministrů, z nichž dva byli v minulosti součástí administrativy Donalda Trumpa, se v textu mimo jiné vyslovuje k obavám z toho, co by mohlo přinést posledních 17 dní před inaugurací nového prezidenta Spojených států amerických. Možným scénářem je podle nich Trumpova snaha podnítit krizi a zahájení vojenského zásahu.

„Úsilí zapojit americké ozbrojené síly do řešení volebních sporů by nás přivedlo na nebezpečné, nezákonné a neústavní území,“ stojí v dopise. Ten podle webu CNN představuje pozoruhodnou ukázku síly proti Trumpovým snahám o zvrácení výsledků v době, kdy se Kongres chystá spočítat hlasy sboru volitelů.

Dopis podepsali Dick Cheney, James Mattis, Mark Esper, Leon Panetta, Donald Rumsfeld, William Cohen, Chuck Hagel, Robert Gates, William Perry a Ashton Carter. Ti byli součástí administrativ George Bushe staršího, Billa Clintona nebo třeba Baracka Obamy.

„Přechody, které jsme všichni zažili, jsou klíčovou součástí úspěšného přenosu moci. Často k nim dochází v době mezinárodní nejistoty ohledně národní bezpečnostní politiky a postoje USA,“ napsali bývalí ministři obrany. „Mohou to být chvíle, kdy je národ zranitelný vůči činům protivníků, kteří se snaží využít situace.“

Signatáři dopisu zároveň vyzvali současného ministra obrany Christophera Millera a jeho úředníky, aby obnovili spolupráci s týmem nově zvoleného prezidenta Joea Bidena. Ten si stěžoval, že jejich společné brífinky byly přerušeny a Pentagon přestal spolupracovat.

„Byl to náš pokus povolat americký lid. Věříme, že všichni jsou vlastenci. Prezident Trump je vedl cestou, která je protiústavní. A tak jsme cítili, že je na nás, abychom řekli: Prosíme vás všechny na ministerstvu obrany; složili jste přísahu, že budete sloužit této zemi, této ústavě, nikoliv jednotlivci,“ uvedl o dopise v rozhovoru pro americkou CNN jeden z bývalých ministrů obrany William Cohen.

Již od začátku listopadu, kdy proběhla volba prezidenta USA, Trump tvrdí, že došlo ke krádeži jeho druhého funkčního období v Bílém domě. To, že neexistují žádná spolehlivá obvinění týkající se volebních záležitostí, však již potvrdily desítky soudců, guvernérů i tamní Nejvyšší soud.

Navzdory tomu široká skupina kongresových republikánů stojí na straně prezidenta a plánuje vznést námitky proti Bidenovu vítězství během středečního schvalování volebních výsledků. Jejich úsilí však pouze oddálí nevyhnutelné potvrzení Bidenova vítězství.

Trump zároveň vyzval své příznivce, aby ve středu dorazili do Washingtonu, s tím, že dění „bude divoké“. Očekává se, že v „protrumpovském“ davu budou také členové krajně pravicové organizace Proud Boys, a mohlo by tak dojít k násilným střetům, píše britský list The Guardian.

Reklama

Doporučované