Hlavní obsah

Část republikánů odmítne Bidena. Výsledek to nezvrátí, k chaosu ale přispějí

Foto: Profimedia.cz

Senátor z Texasu Ted Cruz se svými příznivci v Georgii.

Reklama

Joe Biden je už prakticky jednou nohou v Bílém domě. Někteří se ale s jeho vítězstvím v amerických prezidentských volbách stále nesmířili. Část republikánů v Kongresu plánuje výsledky voleb odmítnout.

Článek

Naposledy se takto zavázala jedenáctičlenná klika amerických senátorů a těch, kteří byli do horní komory amerického Kongresu zvoleni v listopadu – mezi známé tváře patří například Texasan Ted Cruz nebo wisconsinský senátor Ron Johnson.

Senátoři uvedli, že při středečním schvalování volebních výsledků, jehož se zúčastní společně členové Sněmovny reprezentantů i Senátu, chtějí Bidena jako nastupujícího prezidenta podle amerického listu The Washington Post odmítnout.

Hodlají také požadovat desetidenní „krizový“ audit ve státech, kde dosluhující prezident Donald Trump výsledky neúspěšně napadl kvůli podezření z podvodů, které se následně neprokázaly. Například viceprezident Mike Pence takovou snahu uvítal.

Jedenáct senátorů ve společném prohlášení uvedlo, že v momentě, kdy audit skončí, „posoudí výsledek jednotlivé státy, které budou moci svolat zvláštní legislativní zasedání, na němž se v případě potřeby změna volebního výsledku potvrdí“. Není ovšem jasné, které státy mají zákonodárci na mysli.

Sečtení hlasů a následné vyhlášení vítěze voleb v Kongresu je obvykle pouze formalita. Jedenáctičlenná skupina nebude jediná, která letos hlasovat proti. Podle americké CNN to má v plánu celkem asi 140 republikánských členů Kongresu, což značí o významném vlivu odcházejícího Trumpa na republikány.

Vzpoura v Kongresu je sice dopředu odsouzena k neúspěchu, cíl zákonodárců ale leží jinde. Chtějí udělat před příchodem Joea Bidena do Bílého domu patřičný rozruch a podle amerického listu The New York Times vyvolat i stranické třenice, které by mohly načrtnout budoucí vztahy s nastupující demokratickou vládou. Podle britského The Guardian takový krok přispěje k prohloubení krize americké demokracie.

„Staňte se součástí historie“

Za plánem senátorů stojí podle amerických médií přímo prezident Trump. Hlava Spojených států už dříve odmítla uznat porážku, ačkoliv demokrat Biden získal o sedm milionů voličských hlasů a o necelých sto volitelů více než Trump.

Prezident v roce 2016, když v klání o Bílý dům porazil Hillary Clintonovou, zisk podobného počtu volitelů označil za drtivé vítězství.

Proti výsledku podzimního hlasování podal Trump více než 50 žalob v klíčových státech, které o výhře Bidena rozhodly. Podle něj došlo k volebním podvodům. Soudní spory ale prezident z většiny prohrál.

V sobotu večer dosluhující prezident apeloval na své voliče, aby ve středu vyšli do ulic a protestovali proti výsledku voleb v prospěch Bidena. „Staňte se součástí historie,“ vyzval je prostřednictvím videa.

Zatímco Joe Biden má převzít Bílý dům na inaguraci za zhruba dva a půl týdne, republikáni se v názoru na výsledky listopadových voleb citelně rozcházejí. Nemalá část členů Republikánské strany a Kongresu výsledky nerespektuje.

Jiní – například předseda republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell – už Bidenovi pogratulovali k vítězství. A Mitt Romney, senátor z Utahu, k snaze svých straníků uvedl, že ohrožuje demokracii a jde o „nesmysl“. Protože Američané věří víc federálním soudcům než zákonodárcům.

Reklama

Související témata:

Doporučované