Hlavní obsah

Najděte pro mě 11 780 hlasů, tlačil Trump po telefonu na tajemníka Georgie

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Prezident USA Donald Trump podle záznamu telefonátu získaného listem The Washington Post tlačil na státního tajemníka státu Georgie Brada Raffenspergera, aby mu zajistil dostatek hlasů pro zvrácení výsledku voleb v tomto státě.

Článek

Nadávky, lichotky a hrozby použil v sobotním hodinovém telefonátu americký prezident Donald Trump, když se snažil přesvědčit státního tajemníka státu Georgie Brada Raffenspergera, aby našel dostatečný počet voličských hlasů a změnil výsledek prezidentských voleb v tomto státě. Uvedl to dnes list The Washington Post, který získal záznam telefonátu.

„Potřebuji jenom, aby se našlo 11 780 hlasů,“ řekl například Trump, který se stále nesmířil s výsledkem listopadových prezidentských voleb, v nichž prohrál s kandidátem demokratů Joem Bidenem.

„Hrozí vám velké riziko“

Trump Raffenspergerovi kromě jiného řekl, že na sebe bere velké riziko, pokud odmítne podpořit jeho tvrzení o vítězství. Biden v Georgii zvítězil o 11 779 hlasů a Raffensperger to považuje za přesný výsledek. Trumpovi řekl, že se upíná k vyvráceným konspiračním teoriím.

„Lidé v Georgii se zlobí, lidé v celé zemi se zlobí. Není na tom nic špatného, když řeknete, že jste to přepočetli,“ prohlásil Trump, na což Raffensperger odvětil: „Pane prezidente, údaje, které máte, jsou chybné.“ Raffensperger je stejně jako Trump republikán.

„Jediné, co chci, je najít 11 780 hlasů, což je o jeden víc, než máme, protože my jsme v tom státě vyhráli. Má prohra v Georgii nepřipadá v úvahu, zvítězili jsme o stovky tisíc hlasů,“ tvrdil Trump.

Washingtonský list k tomu napsal, že záznam konverzace, která byla v některých okamžicích nesouvislá, poskytuje náhled na to, do jaké míry zůstává Trump ponořen do tématu své volební prohry a jak je z ní zoufalý. Nechce nebo není schopen fakta přijmout a stále věří, že je možné zvrátit výsledek v některých státech a udržet se v úřadě, uvedl list. Biden má složit přísahu 20. ledna.

Na lince spolu s Trumpem bylo několik jeho poradců včetně právničky Clety Mitchellové a personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse. Mitchellová tvrdí, že z Raffenspergerova úřadu v minulých dvou měsících vyšla chybná prohlášení.

Část nahrávky:

Trump dnes o rozhovoru informoval na Twitteru a napsal, že Raffensperger „nebyl ochoten nebo schopen odpovědět na otázky týkající se podvodů s hlasy, ničení hlasů, započítání voličů z jiných států a mrtvých voličů“. „Nemá o tom tušení,“ myslí si Trump. Raffensperger na oplátku ve svém tweetu napsal: „Ve vší úctě, prezidente Trumpe: To, co říkáte, není pravda.“

Reklama

Doporučované