Hlavní obsah

Nejstaršímu člověku světa je už 118. „Dobře jezte a studujte,“ radí

Foto: Profimedia.cz

Kane Tanakaová, rozená Otaová, se narodila v roce 1903 jako sedmé dítě krátce před rusko-japonskou válkou.

Reklama

aktualizováno •

Kane Tanakaová je nejen nejstarším občanem v dějinách Japonska. Je také nejstarším člověkem na Zemi. Narodila se ve stejném roce jako bratři Wrightové poprvé vzlétli letadlem. Teď oslavila 118. narozeniny.

Článek

Nejstarší člověk na světě, Kane Tanakaová, oslavila 118. narozeniny v sobotu v jihozápadním Japonsku. Informovala o tom světová média.

Narodila se 2. ledna 1903. Od března roku 2019 je podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarším žijícím člověkem na světě, tedy od věku 116. Ve stejném roce se narodil například spisovatel George Orwell.

Tanakaová současně ve věku 117 let a 261 dní pokořila japonský rekord v dlouhověkosti. To se stalo v září minulého roku.

V současné době žije v domově důchodců ve městě Fukuoka. Oslavila narozeniny s ostatními seniory. Podle The Japan Times byla potěšena a ostatní jí aplaudovali.

Dobré jídlo a studium

Svůj čas obvykle tráví cvičením, počítáním příkladů a hraním deskové hry Reversi (zvaná též Othello). Podle The Japan Times má velký apetit, zejména má ráda čokoládu a Coca-Colu.

Její recept na dlouhověkost je „delikátní jídlo a studium“. Současně by se ráda dožila 120 let.

„Je to s nynější pandemickou situací velice složité, ale Kane je v pořádku,“ řekl její jednašedesátiletý vnuk Eiji. „Jsem šťastný, že se každý den baví,“ dodal.

Tanakaová se podle Guinnessovy knihy rekordů v roce 1922 vdala, s manželem měli čtyři děti, páté si adoptovali.

Video od ABC News z roku 2019, kdy se Tanakaová stala nejstarším člověkem planety.

Tanakaová je symbolem japonské rychle stárnoucí populace. Agentura Reuters u příležitosti jejích loňských narozenin poznamenala, že se tento fenomén pojí s klesající porodností. To zvyšuje obavy z nedostatku pracovních sil a tedy i o budoucnost ekonomického růstu v zemi.

Počet dětí narozených v roce 2019 klesl o zhruba 5,9 %. Dětí se narodilo méně než 900 tisíc. To se stalo poprvé od doby, kdy japonská vláda začala tato čísla v roce 1899 evidovat.

Reklama

Doporučované