Hlavní obsah

Ať žije Rashford, volají děti. Fotbalista donutil vládu platit jim obědy

Foto: Profimedia.cz

Rashford vytrvalou kampaní donutil vládu změnit rozhodnutí a platit dětem ze sociálně slabších rodin obědy i v průběhu letních prázdnin.

Reklama

Britská vláda se zavázala k tomu, že bude dětem ze sociálně slabších rodin hradit obědy i v průběhu letních prázdnin, což vyjde zhruba na 3,6 miliardy korun. Reagovala tak na otevřený dopis a aktivity fotbalisty Marcuse Rashforda.

Článek

Sám ví, jaké to je žít v nejistotě a chudobě. Marcus Rashford, v současnosti útočné eso slavného Manchesteru United, prožil dětství mezi čtyřmi sourozenci a jeho matka byla samoživitelka s minimální mzdou. Dobře tak ví, co je to hlad. Když nebylo zbytí, prostě nejedl nebo se musel jít nasytit ke kamarádům či známým.

Proto se 22letého Angličana velmi dotklo rozhodnutí vlády, které v Anglii rušilo bezplatné obědy v průběhu letních prázdnin pro děti ze sociálně slabších rodin. Marcus Rashford se tak rozhodl napsat vládě otevřený dopis, v němž popsal své dětství a to, jak moc jemu a jeho rodině pomohla pomoc státu a charitativních organizací v podobě jídla zdarma.

Rashford ale nezůstal jen u slov a sám se snažil podporovat organizace zajišťující jídlo pro sociálně slabší. Nedávno začal situaci ohledně bezplatného jídla pro chudé řešit veřejně a to celou záležitost výrazně ovlivnilo. Mladý anglický reprezentant se spojil s charitativními organizacemi a vyzval své sledující na sociálních sítích, pokud mohou, ať jeho boj za bezplatné jídlo pro děti podpoří sdílením příspěvku a ideálně přispějí přímo potravinovým bankám či humanitárním organizacím.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a lidé začali ve velkém posílat peníze a Rashfordovy příspěvky sdílet. Sama útočná hvězda „rudých ďáblů“ z Manchesteru zmínila, že podporuje charitativní organizaci FareShare. Lidé proto začali posílat různé částky právě neziskovce bojující proti „anglickému dětskému hladu“.

Díky pomoci široké veřejnosti a několika firem k dnešnímu dni společnost FareShare obdržela dary v celkové hodnotě 600 milionů korun, a to buď v podobě finančních darů či přímo v potravinách. Nezisková organizace je tak schopna týdně nakrmit zhruba 3 miliony dětí po celé Anglii.

Pomoc zároveň přislíbily i různé obchodní řetězce, jako například Tesco či COOP, jež nabídly dary v hodnotě několika desítek milionů korun. Přidaly se rovněž tradiční logistické společnosti, jako jsou Sainsbury's a Asda, které se specializují na rozvoz potravin.

Rashford svou kampaní doslova pobláznil celou Anglii, a donutil tak k reakci i samotnou vládu, na kterou apeloval, aby své rozhodnutí změnila a „udělala otočku“. Kabinet volání anglického reprezentanta opravdu vyslyšel a své dřívější rozhodnutí změnil. Premiér Velké Británie Boris Johnson následně i ocenil Rashfordův příspěvek k diskusi o chudobě ve Velké Británii.

Zapojily se i další významné osobnosti země. Vytrvalý boj proti dětskému hladu odchovance Manchesteru United dlouhodobě podporoval například bývalý anglický reprezentant Gary Lineker, který sám vyzýval premiéra Johnsona, aby „asistoval mladému Rashfordovi k nejdůležitějšímu gólu jeho života“, a zdůraznil, že „jídlo pro hladové děti by měla být nejjednodušší přihrávka, kterou kdy uskuteční“.

Moderátor a publicista Piers Morgan, který poslední dobou nenechává na Johnsonově kabinetu nitku suchou, v reakci na údajnou neschopnost Downing Street číslo 10 poznamenal: „Konečně vládne zemi pořádné číslo 10.“

Reklama

Doporučované