Hlavní obsah

Ateliéry brněnských umělců se v pátek a sobotu otevřou návštěvníkům

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ateliéry, kde tvoří pět desítek brněnských umělců či uměleckých skupin, se otevřou veřejnosti.

Článek

„Letošní festival Open Studios Brno potrvá od pátku do soboty, zájemci se podívají do bývalých továren, káznice na Cejlu nebo pavlačového domu na Starém Brně,“ řekla za organizátory Kateřina Gazdíková.

Festival otevřených ateliérů Open Studios se v Brně koná podeváté, zaměřuje se na takzvané klastry, tedy prostory, kde se sdružuje více umělců. K tradičním místům přibyly pro letošek nové lokace, například právě bývalá věznice mezi Cejlem a Bratislavskou nebo někdejší trafostanice u maloměřické cementárny, proměněná ve studio zaměřené na sound art a nová média.

V ateliérech na Kraví hoře se návštěvníci seznámí také s aktuální tvorbou brněnských malířů Pavla Hayeka a Petra Veselého. Akce je zároveň příležitostí nahlédnout do industriálních budov, jinak těžko přístupných, třeba do někdejší motorárny Zetoru v Husovicích.

Program pro veřejnost je rozvržený na pátek a sobotu, přesné adresy a časy najdou zájemci na webu www.openstudios.cz. Slavnostní zahájení se koná už ve čtvrtek v aule fakulty výtvarných umění. Organizátoři tam vyhlásí také první dvě mladé umělkyně, které v programu Inkubátor získají ateliér a kurátorskou podporu na rok zdarma.

Reklama

Související témata:

Doporučované