Hlavní obsah

Start Babišovy kandidatury ukazuje, že si neváží ani hnutí ANO, říká analytička

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Článek

Expremiér Andrej Babiš se po svém oficiálním vstupu do souboje o Pražský hrad definitivně zařadil mezi favority prezidentských voleb. Šéf opozičního hnutí ANO patří k nejvýraznějším politikům poslední doby, kritikové ho ale viní z toho, že než aby spojoval, cíleně rozděluje. Jak jeho snaha o dobytí Hradu může dopadnout na celkovou atmosféru ve společnosti?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co pro českou společnost znamená kandidatura Andreje Babiše na prezidenta?
  • Kdo je v současnosti jeho největším rivalem?
  • A jaký vliv může mít jeho snaha stát se hlavou státu na právě probíhající soudní proces v kauze Čapí hnízdo?

Hnutí ANO mělo rozhodnutí týkající se prezidentských voleb původně ohlásit v pondělí odpoledne, nakonec ale bylo jasno už o necelý den dřív. Když následně Andrej Babiš v pondělí vystoupil na tiskové konferenci, označil se za „zkušeného politika“ a zmínil, že se chce stát nadstranickou hlavou státu tvrdě hájící české zájmy.

„Do prezidentské volby jdu s jasnou představou výkonu mandátu, s cílem být silným, akčním, nezávislým, férovým a tvrdě pracujícím prezidentem,“ řekl.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Expremiér Andrej Babiš během pondělní tiskové konference.

Podle analytičky Seznam Zpráv a moderátorky podcastu Ptám se já Marie Bastlové je však Babišova kandidatura „špatnou zprávou pro českou politickou kulturu“. I přes jeho sliby prý totiž nejspíš dojde „k větší bulvarizaci a agresivitě (prezidentské) kampaně“.

To se může odrazit třeba i v televizních debatách, kde podle Bastlové expremiér „nebude ctít žádná pravidla“. „Tam se ukáže, kdo z kandidátů je schopen Andreji Babišovi čelit a do jaké míry,“ myslí si novinářka.

Průzkumy prozatím ukazují, že nejsilnějšími rivaly by pro Babiše mohli být armádní generál ve výslužbě Petr Pavel nebo ekonomka Danuše Nerudová. Babišova kandidatura je zároveň podle analytičky nejspíš špatnou zprávou pro prezidentské ambice odboráře Josefa Středuly.

„Minimální respekt k právu“

V minulosti také Babiš podle Bastlové několikrát dokázal, že má minimální respekt nejen k partnerům ve vládě nebo vlastnímu hnutí, ale zejména k právu. To podle ní ilustrují například jeho výroky namířené proti rozhodnutí Ústavního soudu ohledně volebního zákona nebo rovněž chování jeho vlády v době pandemie.

Babišovy útoky na justici ale můžeme sledovat i v těchto týdnech, a to během soudních líčení v kauze možného dotačního podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Analytička a moderátorka podcastu Ptám se já Marie Bastlová.

„Andrej Babiš mluví o polistopadovém kartelu, o politickém procesu a skutečně naprosto flagrantně, bez jakýchkoliv zábran útočí na základní právní instituce tohoto státu a nemá před tím vůbec žádný respekt,“ říká Bastlová.

Babiš podle analytičky vyvíjí kandidaturou „obrovský“ tlak na soudce Jana Šotta, který v jeho procesu rozhoduje a krátce před prvním kolem voleb by měl vynést prvoinstanční rozsudek.

Mimoto podle Bastlové vyhrocená prezidentská kampaň povede k „hlubokému štěpení společnosti“. „Bude to opět vydáváno za souboj o charakter státu. A do určité míry to bude politický souboj o další vývoj politického systému v České republice.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč se podle analytičky Andrej Babiš nakonec rozhodl ohlásit svou kandidaturu o půl dne dříve nebo na jaké voliče šéf hnutí ANO pravděpodobně cílí. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy - podcast Ptám se já, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, Česká televize - 168 hodin, TV Nova, Reflex - Prostor X, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované