Hlavní obsah

Bitva o to, jak vykládat válku na Ukrajině. Může Rusko přetlačit Západ?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a prezident Konžské republiky Denis Sassou-Nguesso (vpravo).

Reklama

Článek

Na snahu Západu o co největší izolaci Ruska odpovídá Moskva rozsáhlou diplomatickou ofenzívou. Zatím poslední epizodou je cesta šéfa ruské diplomacie do Afriky, kde se Sergej Lavrov snaží přiřknout vinu za potravinovou krizi západním zemím. Může uspět? A jak vlastně vypadá souboj o výklad války na Ukrajině v některých končinách světa?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • „Vinu za potravinovou krizi neneseme my, nýbrž Západ.“ Takové je poselství, se kterým se v době západního tlaku na Moskvu snaží Rusko uspět na africkém kontinentu.
  • Ruské šance zvítězit v přetlačované se Západem o vliv v Africe přitom nejsou malé, upozorňuje politický geograf Michael Romancov. I proto, že pohled na válku na Ukrajině se v řadě regionů liší od toho západního.
  • „Rusko není v žádné široké mezinárodní izolaci,“ konstatuje expert, a zpochybňuje tak dojem, ke kterému může leckdo dojít v Česku a dalších západních zemích.

Nejdříve před týdnem ruský prezident Vladimir Putin jednal v Íránu s tamními lídry – a také s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem – o vzájemné spolupráci nebo o situaci v Sýrii. Nyní následuje africká cesta ministra zahraničí Sergeje Lavrova, kterou po návštěvách Egypta, Konžské republiky a Ugandy dnes uzavírá v Etiopii.

„Bohužel Rusko v izolaci nebylo,“ reaguje na ruskou aktivitu politický geograf Michael Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a také Metropolitní univerzity Praha. I když se totiž k protiruským sankcím Západu připojily i země jako Jižní Korea nebo Japonsko, existuje prý zároveň řada dalších, jež nemají důvod se proti Rusku vymezovat.

V důsledku to znamená, že velká část světa nesdílí pohled Západu, jenž v případě války na Ukrajině většinově označuje Rusko za agresora. „Svět zkrátka není Západ,“ dodává Romancov s tím, že jsou dávno pryč doby, kdy hlas Velké Británie nebo později Spojených států globálně „udával tón“.

Podle experta neplatí ani to, že by třeba právě Afrika sledovala boje na Ukrajině s takovou pozorností, jako to činí západní vlády a společnosti. Až se proto vyřeší problém vývozu potravin z Ukrajiny – který ohrožuje především Afriku –, zájem „zbytku světa“ o ukrajinské dění opadne, myslí si politický geograf.

Kdo tahá za delší konec?

Může tedy Rusko vyhrát přetahovanou se Západem o vliv v Africe? „Ruské šance nejsou vůbec malé,“ říká Romancov. Moskva podle něj napnula k regionu svou pozornost hlavně po anexi Krymu z roku 2014.

Nejde přitom ani tak o místní nerostné bohatství, kterého je dostatek v samotném Rusku. Podle experta je pro Kreml hodně cenný především politický význam Afriky – vždyť tu leží více než čtvrtina ze všech zemí mezinárodního systému. Jejich náklonnost vůči Rusku může být v době západního tlaku a sankcí velmi důležitá.

Foto: Vít Šimánek, Seznam Zprávy

Politický geograf Michael Romancov.

Ruské vedení ale o přízeň Afriky nebojuje jen se Západem – do hry totiž stále výrazněji vstupuje Čína, upozorňuje expert.

Jak dodává, nakonec může jít o stejný příběh jako ve střední Asii, kde se postsovětský Kazachstán postupně přiklání do náruče Pekingu a vliv Ruska v regionu slábne. „Afrika v tomto ohledu nebude žádnou výjimkou,“ podotýká Michael Romancov.

Mohou Rusko a Čína najít společnou řeč při snaze „ovládnout“ Afriku? Proč kulhá argument Moskvy, která v Africe upozorňuje na imperialismus Západu? A kam z pohledu politického geografa vlastně směřuje válka na Ukrajině? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor: Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, TV Nova, YouTube - Ministry of Foreign Affairs of Russia, YT - CBS News, YT - DW News, YT - AP Archive, YT - TRT World

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované