Hlavní obsah

Co Trump zasel, Amerika sklízí. Omezení potratů je jen začátek

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V amerických městech po rozhodnutí soudu protestovaly tisíce lidí. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Ve Spojených státech se aktivizují tábory zastánců i odpůrců umělého přerušení těhotenství. Po pátečním přelomovém verdiktu amerického Nejvyššího soudu budou o jejich regulaci rozhodovat jednotlivé státy. Deset z nich už potraty úplně zakázalo, některé naopak slibují pomoc ženám z regionů zakazujících interrupce. Jak zásadním zlomem americká společnost prochází? Je v sázce soudržnost země?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Verdikt o právu na potrat spustil ve Spojených státech dohru v ulicích, klinikách i v soudních síních. Kritici se obávají dalšího omezování práv, stoupenci ale připomínají práva nenarozených dětí.
  • „Kromě amerických žen, které dnešním dnem mají méně práv, než měly jejich matky nebo babičky, podle mého názoru tohle rozhodnutí představuje velikou porážku pro Nejvyšší soud,“ myslí si profesor historie a mezinárodních vztahů na bostonské univerzitě Igor Lukeš.
  • Zároveň připomíná, že v pozadí pátečního verdiktu stojí exprezident Donald Trump, který na Nejvyšší soud jmenoval tři „nejkonzervativnější členy“.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu o zrušení práva na potraty vyvolalo v Americe okamžitou reakci. V některých státech federace se začaly okamžitě po vyhlášení zavírat potratové kliniky. Podle profesora historie a mezinárodních vztahů z bostonské univerzity Igora Lukeše se rozhodnutí čekalo, přesto je „téměř neuvěřitelné“.

„V americkém soudnictví totiž platí doktrína stare decisis. V podstatě to nutí soud respektovat dřívější rozhodnutí v jiných instancích. Je založená na představě, že opakované revize předchozích rozhodnutí vedou k neúctě vůči zákonům,“ popisuje.

+7

Debata o zásadní společenské otázce se tak překlopila v právní spor o to, jak přistupovat k ústavě. Lukeš vysvětluje, že většina členů dnešního Nejvyššího soudu se přiklání k názoru, že se musí držet původního záměru jejích tvůrců. „Dávají jí přednost, i když představuje menšinový názor ve Spojených státech,“ dodává.

Druhá část spektra se zase odvolává na devátý dodatek ústavy, který říká, že seznam práv vyjmenovaných v dokumentu není konečný a že existují další.

„Ve skutečnosti autorem tohohle pátečního rozhodnutí Nejvyššího soudu není nikdo jiný než Donald Trump,“ podotýká Lukeš. Právě bývalý americký prezident totiž jmenoval tři z devíti soudců, kteří jsou velmi konzervativní a pro zrušení práva na potrat hlasovali.

Každý ze států si nyní může rozhodnout, jestli potraty zakáže, nebo povolí. Ženy se stále budou moci rozhodnout třeba v Kalifornii, Oregonu, ve Washingtonu, v Minnesotě, Illinois, New Yorku, New Jersey nebo Marylandu. Všude jinde pak podle Lukeše nejspíš dojde buď k zákazu, nebo dramatickému omezení dosavadní praxe.

Ohrožení dalších práv?

Rozhodnutí soudu spustilo lavinu protestů i oslav po celé zemi. Část Američanů – podle Lukeše zhruba 40 procent – rozhodnutí soudu vítá a poukazuje na práva nenarozených dětí.

Kritikové se naopak domnívají, že soud by mohl v dalších letech omezit práva Američanů na sňatky mezi homosexuály a podobně. Lukeš upozorňuje, že konzervativní soudce Clarence Thomas také zmínil, že „bude potřeba přezkoumat i další případy jako Griswold v. Connecticut“.

Foto: Michal Šula / MAFRA, Profimedia.cz

Profesor historie a mezinárodních vztahů z bostonské univerzity Igor Lukeš.

„Nejvyšší soud v tomto případu zrušil zákon, který ještě v roce 1965 platil ve státě Connecticut. Zakazoval i sezdaným používat jakékoliv formy antikoncepce. Soudce Douglas ve velmi často citovaném rozhodnutí varoval, že udržet takový zákon by v podstatě znamenalo umožnit policii přístup do ložnic občanů. To je úplně absurdní představa,“ říká Lukeš.

Současní konzervativní soudci ale opět argumentují tím, že právo na antikoncepční prostředky není v ústavě výslovně uvedeno.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jakou dohru bude mít rozhodnutí Nejvyššího soudu v politické rovině, nebo proč verdikt prohlubuje propast mezi státy, kde vyhrává Republikánská strana a mezi těmi, kde mají svoji baštu demokraté. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: BBC News, ČT24, ČRo Radiožurnál, CBS Evening News, Click On Detroit, ABC Action News, PBS News Hour, Guardian News, Los Angeles Times, youtubový kanál theCarbonFreeze

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované