Hlavní obsah

Dluhy dezinformátora Vrabela fanouškům nevadí, peníze posílají dál

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jeden z organizátorů demonstrací Česká republika na 1. místě. Archivní foto.

Reklama

Článek

Jeden z organizátorů protivládních demonstrací Ladislav Vrabel čelí množícím se otázkám ohledně svých financí. Pořadatel protestů, na kterých vystupují osoby napojené na dezinformační scénu, je v osobním bankrotu. Jak zjistili reportéři Seznam Zpráv, insolvenční správce teď chce k uhrazení dluhů použít peníze, které Vrabelovi posílají jeho příznivci na pořádání dalších demonstrací. Vrabel přesto o příspěvky žádá dál.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kvůli čemu organizátor protivládních protestů Ladislav Vrabel dluží více než tři miliony korun?
  • Může insolvenční správce zabavit peníze od lidí, ačkoli leží na účtech Vrabelovy manželky?
  • Jaké dopady má šíření dezinformací na českou společnost?

Ladislav Vrabel vyzýval na protivládních demonstracích desetitisíce lidí, aby mu poslali peníze na organizování protestů. Teď jimi insolvenční správce nejspíš umoří jeho dluhy.

Kolik přesně mu účastníci akcí poslali, podle reportéra Seznam Zpráv Lukáše Valáška nejde zjistit. Část příspěvků totiž skončila na soukromém účtu Vrabelovy manželky Bojany Vurdelji. Z dalších převodů na transparentní účet (také ve správě Bojany Vurdelji) je ale jasné, že jde o více než jeden milion korun.

+8

„Desítky jeho fanoušků jsou ochotní jeho volání vyslyšet. A to navzdory tomu, že často tvrdí, že jsou ve špatné sociální situaci a že zdražování a kroky vlády je dostávají do velmi tíživých stavů, tak panu Vrabelovi peníze posílají dál,“ říká Valášek.

Dokonce jim podle reportéra ani nevadí, že svolavatel demonstrací je v exekucích. „Řada z nich říká: My jsme taky mnohdy v exekucích. Je to jenom důkaz, že je jeden z nás, že to není politik v kravatě,“ vysvětluje.

V neděli Vrabel dokonce žádal své příznivce o další peníze, ze kterých prý chtěl státu uhradit daň ze všech darů od podporovatelů. Jeho manželka mezitím část příspěvků začala posílat na účty majitele dezinformační televize Raptor TV.

Vrabelův majetek? Žádný

Příspěvky, které se shromažďují na dvou účtech jeho manželky, ale podle insolvenčního správce Martina Koubka teď nejspíš zaplatí část z pohledávek na tři miliony koruny, které Vrabel dluží.

Valášek také připomíná, že Vrabel navíc nepřiznal žádný majetek. Podle oficiálních záznamů firmy i další majetek vlastní jeho manželka.

„Je otázkou, z čeho žije. (…) V září nahlásil soudu, že je zaměstnaný jako realitní agent. A pracuje pro jednu z firem napsaných na jeho ženu, což je trochu kuriózní, protože ta zároveň tvrdí, že nemá žádné příjmy a zaregistrovala se na Úřad práce,“ vysvětluje reportér.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

A jak Vrabel dokázal nashromáždit takové dluhy? Dříve pracoval v jižních Čechách jako podnikatel, který se profiloval jako „bojovník s mocipány“ a tvrdil, že po něm jdou „zlé elity“.

Podle Valáška je ale z veřejných zdrojů patrné, že svolavatel demonstrací neplatil nejrůznější závazky od pokut za jízdu načerno v MHD až po sociální nebo zdravotní pojištění. „Kdyby se takhle chovali všichni, tak by pravděpodobně řada jeho příznivců neměla ani důchod, neměli by z čeho žít,“ říká reportér.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč už jednou insolvenční správce s žádostí o zabavení majetku Vrabelovy manželky neuspěl a proč se situace změnila nebo o které další lidi napojené na dezinformátorskou scénu se policie zajímá. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: youtubový kanál Ladislava Vrabela, facebookový účet Raptor TV, twitterový účet @BarboraKuzelov1, twitterový účet @gisat, videozáznam z demonstrace od uživatele Jdeme společně, youtubový kanál Spolek svobodné rádio

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované