Hlavní obsah

Každý milionář si může říct o další milion, říká reportér o nové dotaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ground Picture, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Program Oprav dům po babičce počítá se 40 miliardami z evropských fondů. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Velkorysý dotační program Oprav dům po babičce odstartoval bouřlivou debatu o rozdělování veřejných peněz. Na ekologickou renovaci starších domů má jít 40 miliard korun z evropských fondů. Podle kritiků ale podmínky nahrávají bohatším majitelům nemovitostí.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kdo a na jaké peníze může dosáhnout u nových dotací na zateplování rodinných domů?
  • Proč není přesvědčivé tvrzení Ministerstva životního prostředí, že jsou tyto peníze dobře dostupné i pro mladé a chudší rodiny?
  • Jak program v řádu desítek miliard korun z evropských fondů zapadá do záměru šetřit veřejné finance?

Rozporuplné reakce expertů, kritika od opozice, ale i překvapení v řadách vládní koalice. Takové reakce se od minulého týdne snášejí na dotační program Oprav dům po babičce, který představil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Na zateplení starších rodinných domů z něj má jít 40 miliard korun z peněz od Evropské unie. Žadatelé budou moci získat přes milion korun.

„Srovnatelný program jsme v Česku ještě nezažili,“ říká reportér Seznam Zpráv Petr Holub, který se analýze nového záměru z dílny resortu životního prostředí věnuje. V rozhovoru pro podcast 5:59 připomíná, že částka je řádově vyšší, než s jakou v minulých letech operovaly jiné podpory rekonstrukcí rodinných domů.

Až milion korun má mířit především na zateplení nemovitosti. Když se ale přičtou i další dílčí tituly, na které si žadatel bude moci sáhnout - třeba na solární ohřev vody nebo využití tepla z odpadních vod - celková dotace se vyšplhá až ke dvěma milionům.

PODROBNĚJŠÍ INFORMACE A JAK PODAT PŘIHLÁŠKU

Ministr Hladík a jeho resort vyzdvihují především ekologické přínosy zateplování starších domů. Kritici ale na druhou stranu označují dotační program za příliš štědrý. Na statisícové až milionové dotace totiž podle nich dosáhnout i ti, kteří by si rekonstrukci vlastního bydlení mohli dovolit i bez podpory z veřejných peněz.

„Téměř není omezeno, kdo tu dotaci může čerpat,“ uvádí Holub s tím, že podmínkou je samozřejmě vlastnictví domu a také ekonomická aktivita žadatele. V západní Evropě jsou přitom mantinely u ekologických dotací často přísnější a zvýhodňují lidi s podprůměrným příjmem. „U nás ale u tohoto programu neexistuje žádné omezení. Opravdu každý milionář si může říct o další milion,“ podotýká reportér.

Čím bohatší, tím větší dotace

Resort životního prostředí zmiňuje, že k dotaci bude možné čerpat dotovaný úvěr ze stavebního spoření. Peníze navíc stát vyplatí zálohově, tedy ještě před rekonstrukcí. A žadatelé budou třeba moci získat i bonus 50 tisíc korun na každé dítě - a to i dodatečně. Přesto má tvrzení ministerstva, že na dávku dosáhnou i chudší rodiny, své trhliny.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér a analytik Seznam Zpráv Petr Holub.

„Tato dotace je typicky zaměřena na starší a bohatší domácnosti. Je to dáno tím, že právě starší lidé spíš vlastní nějaký rodinný domek,“ upozorňuje reportér Holub. Zároveň podle něj každá domácnost, která se do rekonstrukce pustí, zpravidla musí mít vyšší příjmy. Bude je potřebovat už ke splacení půjčky, byť bude zvýhodněná.

Navíc klíčová položka z programu Oprav dům po babičce - dotace na zateplení - se vyměřuje podle obytné plochy. V praxi to znamená, že na maximální částku se dostanou lidé s většími domy. V podstatě platí princip: kdo je bohatší, dostane více peněz. Novinář Holub proto předpokládá, že kritika vůči novému programu bude ještě sílit: „Skutečně pomáhá bohatým lidem. A pro rovnostářské Čechy to není úplně šťastné.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli se ještě dají očekávat změny v podmínkách nových dotací nebo jestli program Oprav dům po babičce může proměnit uvažování české veřejnosti o ekologii. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: TN.cz, ČT24, CNN Prima News, PSP ČR

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované