Hlavní obsah

Směřujeme k zajímavým časům, říká klimatolog. A může to být dost drsné

Foto: yelantsevv, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Rostoucí teploty a sucho také napomáhají ke vzniku lesních požárů. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

V Česku se léto zatím teplotně nese spíše v mírném duchu, ze světa ale průběžně přicházejí zprávy o nových teplotních rekordech. Vědci v týdnu dokonce ohlásili globálně nejteplejší dny v historii měření. Zároveň přibývají náznaky, že se přijaté závazky pro boj s klimatickou změnou nedaří plnit. Jaká budoucnost se před námi rýsuje?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč Česko zažívá relativně chladný začátek léta, když globálně i letos přibývají teplotní rekordy.
  • Že podle prognóz se tuzemské klima do budoucna může podobat tomu, jaké teď mají na Ukrajině nebo v Kazachstánu.
  • Jaké „divoké karty“ se také objevují jako možná řešení toho, jak zastavit další růst globálních teplot.

O nepříliš povzbudivé zprávy o klimatu není nouze ani letos, přestože Česku se v posledních týdnech extrémy spíše vyhýbají. Jenže například ve Velké Británii byl červen nejteplejší od roku 1884, kdy se začaly vést oficiální teplotní záznamy. Tento týden pak američtí vědci uvedli, že padl rekord také z pohledu průměrné globální teploty v jednom dni. Poprvé od počátku měření bylo v průměru přes 17 stupňů Celsia.

Zároveň už letos vlny veder, sucho a další projevy extrémního počasí sužovaly například Španělsko, Čínu, jih Spojených států nebo jihovýchod Asie, kde vysoké teploty způsobily i řadu úmrtí. Co to o klimatu ukazuje?

Smrtelně horká léta se stávají novým normálem, poznamenává v rozhovoru pro podcast 5:59 klimatolog Aleš Farda z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR – CzechGlobe. „Samozřejmě nebude tomu tak vždy a všude. Velkým efektem je změna klimatu, přestože tu zároveň neustále působí přirozená variabilita klimatu. (…) Takže extrémy tu vždy byly. Ale bude jich víc – a víc bude zejména právě období sucha a veder,“ vysvětluje.

Zjistěte víc o klimatické změně

Sucho ve Španělsku, katastrofální povodně v Itálii, vedra v Evropě i Asii, potápějící se ostrovy. To jsou příklady událostí a zpráv, kterým jsme se věnovali v poslední době a které budou kvůli změně klimatu stále častější a horší.

Zajímá vás kontext? Připravili jsme pro vás prostor, kde data, analýzy, reportáže, přehledné grafy i fotografie najdete na jednom místě.

Zdánlivý paradox toho, že v Česku se letošní rok zatím vyvíjí relativně chladně, dává Farda do souvislosti s děním v prostoru severního Atlantiku. Na jaře tam totiž podle něj došlo k „atypické cirkulační situaci“. Výsledkem je stále o něco chladnější počasí, než jaké by mělo být.

Jinak se ale i v tuzemsku v posledních letech setkáváme s některými dosud neobvyklými projevy počasí. Třeba s ničivým tornádem, které v červnu 2021 zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko, kde kromě velkých škod na majetku zanechalo i několik obětí na životech.

V jiných částech světa udeřily mimořádně silné bouře i letos. Už poměrně obvyklá jsou tornáda v USA. Ale třeba v Africe se letos v březnu tropický cyklon Freddy stal bouří s nejvyšším počtem obětí na tomto kontinentu za poslední roky.

Klimatolog Farda říká, že podobné extrémní klimatické jevy – tornáda, tropické cyklony a další – budou podle očekávání odborníků přibývat. A bude růst i jejich závažnost. Už proto, že planeta je stále více zalidněná.

Foto: archiv Aleše Fardy, CzechGlobe

Klimatolog Aleš Farda.

„Blíží se období, kdy klima bude drsnější. Nelze vyloučit, že někde zůstane nějaký ‚ostrov stability‘, kde vše zůstane při starém. Je to ale málo pravděpodobné,“ podotýká expert. Poukazuje i na možné migrační a jiné společenské tlaky, které takové počasí může spustit nebo už v některých částech světa spustilo. „Směřujeme k zajímavým časům,“ dodává Farda.

Jak omezit budoucí rizika? Kromě rázných politických kroků vedoucích k celosvětově významnému snížení uhlíkových emisí by pomohly nové technologie. Podle Fardy lidstvo čeká na technologický průlom – „divokou kartu“, která by například umožnila masivní skladování energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. Nebo na průlom na poli využití jaderné fúze pro komerční výrobu elektřiny.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jakých míst planety by se mohla týkat migrace vyvolaná projevy klimatické změny nebo proč je tzv. geoinženýring zřejmě až příliš divokou kartou pro snahu ochladit planetu. Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, Český rozhlas Radiožurnál, YouTube – CTV News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované