Hlavní obsah

Svět má za sebou nejteplejší den v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Průměrná teplota překročila 17 stupňů Celsia, padl tak dosavadní rekord ze srpna 2016.

Článek

Průměrná světová teplota dosáhla v pondělí 3. července nového maxima – poprvé překročila 17 stupňů Celsia. Američtí vědci uvedli, že nový rekord je nejvyšší v rámci všech přístrojových záznamů od konce 19. století. Informoval o tom web BBC.

Experti se domnívají, že za horko může kombinace přírodního jevu známého jako El Niño a pokračujících emisí oxidu uhličitého, které vypouští lidstvo. Minulý měsíc také označili jako dosud nejteplejší zaznamenaný červen na světě.

Za překonáním rekordu stojí několik faktorů – rekordní jarní vedra ve Španělsku a v mnoha asijských zemích vystřídaly vlny mořských veder v místech, kde se běžně nevyskytují, například v Severním moři. Tento týden pokračovala nekončící teplotní vlna i v Číně, kde teploty na některých místech přesáhly 35 °C.

Dusno panovalo i na jihu USA, oblast v posledních týdnech trpí intenzivním vedrem v důsledku extrémního počasí, které je pravděpodobně způsobeno klimatickou krizí, uvedli odborníci. V severní Africe se teploty blížily 50 stupňům Celsia, na Blízkém východě tisíce lidí trpěly spalujícím horkem během náboženské pouti hadždž v Saúdské Arábii.

Průměrná globální teplota

  • Průměrná globální teplota se od začátku průmyslové éry zvýšila asi o 1,2 °C. V Česku se dokonce oteplilo o 2 °C za pouhých 60 let.
  • Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvádí, že v průměru se během konců dob ledových v posledním milionu let oteplovalo o 4 až 5 °C a trvalo to průměrně pět tisíc let. Oteplení v posledních 100 letech je ve srovnání s tím desetkrát rychlejší.
  • Pokud se podaří dodržet cíl Pařížské dohody, oteplení od předindustriální éry by nemělo výrazně překročit hranici 1,5 °C a rozhodně ne 2 °C. Pokud by ale pokračovalo dosavadní tempo celosvětové produkce emisí, vyšplhá se podle odhadu oteplení až na 4,4 °C do roku 2100.

Pondělní maximum je nejteplejší od roku 1979, kdy se začaly pořizovat záznamy ze satelitního sledování. Odborníci se rovněž domnívají, že je nejvyšší od doby, kdy se ke konci 19. století začaly provádět rozsáhlé přístrojové záznamy.

„Průměrná globální teplota vzduchu při povrchu země, která poprvé od doby, kdy máme k dispozici spolehlivé záznamy, dosáhla 17 °C, je významným symbolickým milníkem v našem oteplujícím se světě,“ uvedl podle BBC klimatolog Leon Simons.

„Nyní, když začíná teplejší fáze jevu El Niño, můžeme v příštím roce očekávat překonání mnoha dalších denních, měsíčních a ročních rekordů,“ řekl také Simons.

Pondělní teplotní rekord přichází v době, kdy byl uplynulý měsíc potvrzen jako nejteplejší červen v celosvětovém měřítku. Průměrná teplota na celé planetě byla o 1,46 °C vyšší než průměrná teplota v období mezi lety 1850 a 1900.

Nejteplejší červen zaznamenala také Velká Británie. Na Antarktidě byl překonán červencový teplotní rekord, když na ukrajinské výzkumné základně Vernadsky naměřili 8,7 °C.

Vietnam zatýká klimatické aktivisty

Za poslední dva roky vietnamská vláda obvinila z krácení daní nejméně pět vlivných klimatických aktivistů. Policie zadržela i jejich nejvýraznější tvář Thi Minh Hong. Země přitom přijímá finance podmíněné spoluprací s aktivisty.

Vědci se domnívají, že s pokračujícím létem a sílícím jevem El Niño budou překonány další rekordy. „Je pravděpodobné, že červenec bude opět nejteplejším měsícem vůbec,“ řekl Karsten Haustein z Lipské univerzity.

„Teploty na jižní polokouli sice v příštích dnech trochu klesnou, ale je pravděpodobné, že v červenci a srpnu budou ještě teplejší dny vzhledem k tomu, že El Niño je nyní v podstatě v plném proudu,“ dodal.

„Lidé na celém světě již čelí dopadům klimatu, od vln veder, požárů a znečištění ovzduší až po záplavy a extrémní bouře,“ uvedla pro The Guardian Jeni Millerová, výkonná ředitelka Globální aliance pro klima a zdraví se sídlem v Kalifornii.

Rekord by navíc mohl být brzy znovu překonán, protože na severní polokouli začalo léto – průměrná globální teplota obvykle stoupá až do konce července nebo začátku srpna.

„Bohužel to vypadá, že to bude jen první z řady nových rekordů, které letos padnou, protože rostoucí emise oxidu uhličitého a skleníkových plynů spolu se sílícím jevem El Niño posouvají teploty na nová maxima,“ řekl pro The Guardian Zeke Hausfather, vědecký pracovník z Berkeley Earth.

Reklama

Související témata:

Doporučované