Hlavní obsah

Hněv, únava, frustrace. Slovensko stojí na křižovatce a neví, jak dál

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Slovenský dočasně pověřený premiér Eduard Heger (OĽaNO) a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Článek

Slovensko jde vstříc konci roku s vládou v demisi a s nejasným vědomím toho, co se bude dít dál. Dlouhodobé napětí ve slovenské vládní koalici, které se točilo především kolem role expremiéra a člena vlády Igora Matoviče (OĽaNO), minulý týden vyvrcholilo pádem kabinetu. Část poslanců je teď ale proti vypsání předčasných voleb. Co to pro Slovensko znamená?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč slovenská vláda, která před dvěma lety začínala se silnou ústavní většinou, padla?
  • Jak dnes Slováci vnímají expremiéra a dosavadního ministra financí Igora Matoviče?
  • A jak hodnotí veletoče v kabinetu Eduarda Hegera?

Slovensko se těsně přes vánočními svátky zmítá ve vládní krizi. Kabinetu Eduarda Hegera vyslovila sněmovna nedůvěru. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vládu posléze odvolala a dočasně Hegera pověřila, aby s omezenými pravomocemi dál vykonával své povinnosti. Zároveň vyzvala k předčasným volbám.

Ještě před dvěma lety přitom Slováci byli ohledně hnutí OĽaNO optimističtí. Uskupení vedené Igorem Matovičem vyhrálo suverénně volby a složilo vládu, která měla silnou ústavní většinu. „Jako politik ale byl Matovič nevypočítatelný a překvapoval, většinou ve zlém,“ popisuje publicista a komentátor deníku SME Samo Marec.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku zprava slovenský premiér Eduard Heger, slovenský ministr financí Igor Matovič a slovenský ministr vnitra Roman Mikulec (všichni OĽANO).

To dokládají i čtvrteční události. Parlamentní strany se dohodly, že nevyvolají hlasování o důvěře vlády, pokud Matovič opustí post ministra financí. Ten skutečně odvezl demisi do kanceláře prezidentky a předal ji do rukou kancléře. O chvíli později ji ale vzal zpět. Prý proto, že mu někdo zavolal a přesvědčil ho, že musí dál bojovat proti mafii.

„Přímým důsledkem toho je, že padla vláda, protože ta dohoda nebyla dodržená. A je to velmi dobrá ukázka toho, co Matovič dělá celou dobu,“ říká Marec.

„Absurdní situace“

Komentátor zároveň upozorňuje, že ani v tomto případě neměl kabinet podle původních plánů padnout. Hlasování o nedůvěře totiž vyvolala koaliční strana Svoboda a solidarita, kterou vede Richard Sulík. A její poslanci pomocí něj chtěli ukázat, že Heger vládne s podporou „fašistů, tedy lidí zvolených za stranu Mariana Kotleby“.

V Sulíkově straně se tak po „nepodařeném“ hlasování místo snah o přípravu předčasných voleb začínají šířit myšlenky na rekonstrukci Hegerova kabinetu.

Foto: Jozef Jakubčo / SME, Profimedia.cz

Publicista a komentátor deníku SME Samo Marec.

Lidé by ale podle Marce po nepředvídatelném Igoru Matovičovi a Robertu Ficovi (SMER) obviněném ze založení zločinecké skupiny nejvíce chtěli klid. A to se projeví i v případných volbách. „Zvolí toho, kdo jim ho slíbí. Demokratické principy nebo prozápadní směřování se dostanou na vedlejší kolej,“ říká.

Dva roky poté, co se země tvářila, že je na začátku změny, se podle komentátora totiž Slováci topí ve frustraci a hněvu. „Nevíme, jak volby mohou dopadnout. Naděje (že to dopadne dobře) existuje, ale je poměrně malá.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli se může do čela slovenské vlády vrátit bývalý premiér Robert Fico nebo jakou podporu má nyní na Slovensku Igor Matovič a jeho strana OĽaNO. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: RTVS, TA3, youtubový kanál deníku SME, youtubový kanál Denniku N

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované