Hlavní obsah

Světák, Rozbřesk nebo Start. Názvy, které neuspěly, vzpomíná Kabrhelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Tým zpravodajského podcastu 5:59, který už na Seznam Zprávách vychází více než rok.

Reklama

Článek

Už celý jeden rok začíná den se zpravodajským podcastem 5:59. Už rok jeho moderátorka Lenka Kabrhelová se svými hosty rozebírá do hloubky události, které rezonují v Česku i za hranicemi. V netradičním narozeninovém díle si vyměnila role s reportérem a „spolupodcasterem“ Václavem Dolejším.

Co v dnešní narozeninové epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak vypadá pohled do zákulisí výroby jednoho z nejposlouchanějších českých zpravodajských podcastů.
  • Co se stane, když se pod „palbu“ otázek dostane moderátorka 5:59 Lenka Kabrhelová.
  • Čím je možné se ve světě podcastů odlišovat od stále houstnoucí konkurence.

Přes 280 dílů, na sedm milionů spuštění u posluchačů, rozhovory ze studia i terénu, speciální živá natáčení s publikem. To je jen část z ohlédnutí za prvním rokem zpravodajského podcastu 5:59. 

Každý všední den se jeho moderátorka Lenka Kabrhelová pouští se svými hosty do jednoho zásadního tématu. Politika, věda, společnost. Události z domova i ze světa. A hlavně v souvislostech.

„Usilujeme o kontext. Snažíme se zjistit, kam až příběh sahá, jaká třeba mohou být nějaká nečekaná odhalení,“ vysvětluje Kabrhelová. Říká to v netradiční roli – jako host 5:59. Na moderátorské židli totiž v narozeninovém díle místo ní usedl politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší, který je také spoluautorem podcastu Vlevo dole.

Dolejší byl hostem 5:59 už několikrát, jako moderátor tu ale s Lenkou Kabrhelovou sedí poprvé. „Je moc podcastů a málo témat i hostů,“ glosuje Dolejší a po vzoru klasické otázky z podcastu 5:59 se ptá, co víme o tom, jak zásadní byl pro českou podcastovou scénu právě vznik nového zpravodajského formátu na webu Seznam Zpráv.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Lenka Kabrhelová v roli hosta podcastu 5:59 a „moderátora“ Václava Dolejšího.

„Snažíme se na věci dívat trochu jinak“

Ambicí podcastu 5:59 je k důležitým událostem doma i ve světě přistupovat neokoukaným způsobem. „Snažíme se na věci dívat trochu jinak, vnášet třeba i jiné argumenty,“ říká Kabrhelová, která dříve jako zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu působila v Rusku a poté ve Spojených státech. Právě tam sledovala podcastový boom, který na poli zpravodajských podcastů později sama přenesla do Česka.

Teď poodhaluje zákulisí výroby podcastu 5:59. Například to, že se mohl jmenovat úplně jinak. Před jeho startem se – s narážkou na pražskou adresu Seznam Zpráv – zvažoval třeba název „Radlická 10“, na seznamu ale byly také SeznamCast, 24 minut, Radar nebo Rozbřesk. Nakonec ale zvítězil časový údaj odkazující na etapu dne, kdy se média začínají probouzet. „Chtěli jsme říct, že tu jsme a že už tu jsme o minutu dřív,“ dodává Kabrhelová.

Jenže každý všední den odhalovat souvislosti v rozhovoru se znalci různých oborů není úplně jednoduchá disciplína. „Nemáš z toho hlavu jako pátrací balon?“ ptá se proto „zastupující moderátor“ Václav Dolejší.

„Často mám. Stává se mi, že na konci dne už si nepamatuji, s kým a o čem jsme ráno mluvili. Protože už se v tu chvíli soustředím na přípravu dalšího rozhovoru,“ odpovídá upřímně Lenka Kabrhelová.

Založit nový podcast zkrátka není nic jednoduchého. Tým podcastu 5:59 ale po roce fungování hlásí spokojenost, říká jeho šéfka. Navíc jsou tu posluchači, kterých neustále přibývá. „Moc všem děkujeme, že nás poslouchají a že jim to přijde důležité.“

V narozeninovém díle podcastu 5:59 se také dozvíte, jak jeho tvůrci vybírají témata ke zpracování nebo že už zanedlouho se 5:59 podívá také na divadelní jeviště. Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované