Hlavní obsah

Co bude s Andrejem Babišem?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Expremiér Andrej Babiš s manželkou Monikou

Reklama

Článek

Prohrané volby přinesly otazníky kolem další politické kariéry Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO odráží dotazy s tím, že jasno bude po předsednictvu strany příští týden. Debatu o Babišově budoucnosti to ale neoslabuje, spíš naopak. Spokojí se s funkcí poslance ve Sněmovně, kterou sám označuje za „žvanírnu“?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč není pravděpodobné, že by Andrej Babiš po porážce v prezidentských volbách odešel z politiky.
  • Co o jeho možné budoucnosti napovídá styl, s jakým se ve veřejném prostoru dosud prezentoval.
  • Jestli by hnutí ANO mohlo ustát éru po Babišovi.

Bývalý premiér Andrej Babiš utržil v souboji o Hrad s Petrem Pavlem zřejmě největší porážku své politické kariéry. Nešlo navíc o první podobný nezdar – neúspěchem pro hnutí ANO skončily také poslední sněmovní i senátní volby. To by dostalo pod tlak leckterého lídra. Jenže postavení Andreje Babiše je v mnohém výjimečné.

„V každé jiné straně by se našla frakce, která by volala po hlavě předsedy,“ říká politická reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková, která je také spoluautorkou podcastu Vlevo dole. V rozhovoru pro podcast 5:59 upozorňuje nejen na to, že v hnutí ANO po Babišově konci nikdo nevolá, ale nejspíše ani volat nebude.

Celou středeční epizodu podcastu 5:59 si poslechněte v přehrávači:

Babiš ohledně své budoucnosti odkazuje na příští středu 8. února, kdy se má sejít předsednictvo hnutí ANO. Jenže podle Stuchlíkové bude záležet jen na tom, jak se rozmyslí samotný šéf strany. Babiš zkrátka „řekne možnost A, nebo B a všichni mu zatleskají“, odhaduje novinářka. Představu, že by skutečně rozhodovalo předsednictvo, označuje za úsměvnou.

Prohra ve finále prezidentských voleb je přitom ta nejviditelnější možná porážka. Jde o souboj jeden na jednoho. Babiš navíc hlasování vykresloval jako referendum o své osobě. Ale i když ho prohrál, vrcholní představitelé ANO se teď podle reportérky snaží situaci „zahrát do autu“ a tvrdí, že to vlastně referendum nebylo.

Mikromanažer Babiš v opozičních lavicích

Jestli tedy záleží pouze na Babišovi, jaké má možnosti? Zvažovat může i úplný konec v politice. Jenže z pohledu Stuchlíkové k němu nedojde: „Sněmovní a prezidentské volby jsou pro něj osobně velkou porážkou a bude ji chtít zvrátit, bude se chtít pomstít. Andrej Babiš není typ, který by chtěl odcházet ve chvíli, kdy prohrál.“

Další variantou je pokračování v roli poslance Sněmovny. Babišovi v ní z pozice lídra strany náleží přednostní právo k vystupování, což mu například usnadňuje svádět řečnické souboje s poslanci a ministry koaličních stran.

Jenže i „scénář Poslanecká sněmovna“ nemusí vyhovovat muži, který v minulosti vybudoval podnikatelské impérium a novou stranu.

Foto: Profimedia.cz

Jaký směr zvolí Andrej Babiš po porážce od Petra Pavla?

„Babiš je politik, který je takový ten mikromanažer. Všechno rád řídí – zvedne telefon a ono se to stane. Ale když jste v opoziční roli ve Sněmovně, tak nezvednete telefon, nic se nestane. Protože zkrátka nic neřídíte,“ podotýká Stuchlíková.

Do třetice se nabízí cesta, na které Babiš v politice zůstane, ale stáhne se z Poslanecké sněmovny. V takovém případě by mohl uplatnit svou silnou stránku, kterou je osobní kontakt s voliči.

V prezidentské kampani si navíc opoziční politik vyzkoušel některé nové věci, které na voliče fungují. A i podle reportérky platí, že by Babiš „mohl být pro hnutí ANO užitečnější mezi lidmi než jako znuděný poslanec ve Sněmovně“.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Politická reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková

I kdyby se ale nakonec Babiš rozhodl pro dočasný úkrok z politiky, netrval by asi dlouho. Hnutí ANO totiž pomýšlí na vítězství v příštích parlamentních volbách, po kterých může Babiš znovu sahat po křeslu premiéra.

Podle reportérky Stuchlíkové by mu ostatně funkce předsedy vlády mohla vyhovovat víc než ta prezidentská. „Stylu politiky, který má Babiš rád, role premiéra skutečně vyhovuje lépe. V ní přece jen zkrátka rozhodujete.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaký osud asi čeká na rebely v hnutí ANO, kteří při prezidentské volbě kritizovali Andreje Babiše, nebo jestli se pro něj ve straně rýsuje nějaký rovnocenný vyzyvatel. Poslechněte si v audiu v přední části článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy - podcast Ptám se já, Český rozhlas Plus, ČT24, ČTK, ČTK LiveVideo, TV Nova, iDNES.tv, YouTube - ANO

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované