Hlavní obsah

Babiš se radikalizuje, upozorňuje před finále expert

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Do druhého kola prezidentské volby postoupili generál ve výslužbě Petr Pavel (vlevo) a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Článek

Česko se chystá na druhé kolo prezidentské volby. Cesta k němu zřejmě nebude lemovaná pozitivní kampaní. Andrej Babiš ještě v sobotu sundal rukavičky a na svého konkurenta a vítěze prvního kola Petra Pavla zaútočil kvůli komunistické minulosti, byť ji mají společnou. Kdo má na startu druhé části kampaně lepší pozici?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jakou taktiku do druhého kola zvolí Petr Pavel a Andrej Babiš?
  • Proč se nejspíš už ani jednomu nepodaří přilákat k urnám nové voliče?
  • A proč se menší města přiklání spíše k šéfovi hnutí ANO?

Pouhých 22 843. Tolik hlasů dělilo v prvním kole prezidentské volby vítěze, armádního generála Petra Pavla, a druhého postupujícího, šéfa hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše. Ještě před sečtením všech hlasů Pavla podpořili neúspěšní kandidáti jako ekonomka Danuše Nerudová nebo senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Při součtu hlasů by se tak mohlo zdát, že boj o Hrad bude mít jasného vítěze. Volební aritmetika je ale složitější. „Ani v prvních, ani ve druhých (přímých prezidentských) volbách to tak nefungovalo,“ připomíná politolog z Univerzity Palackého Tomáš Lebeda.

Foto: Univerzita Palackého

Politolog Tomáš Lebeda.

„Babišův“ venkov

Další vývoj je nicméně možné předpovídat z nejvyšší volební účasti v historii přímé volby hlavy státu, která nyní dosáhla na 68,24 procenta. Z rychlé analýzy, jež vznikla na Univerzitě Palackého, vyplývá, že oproti loňským volbám do Sněmovny teď přišlo k urnám více lidí v okrscích, kde je slabší socioekonomická struktura, tedy kde žijí lidé s nižšími příjmy a podobně.

„Právě v nich volí lidé převážně Andreje Babiše. Zdá se, že právě on dokázal výrazným způsobem zvýšit volební účast,“ popisuje Lebeda. Tím ale podle něj narazil na svůj strop. „Jedinou cestou k úspěchu Andreje Babiše je demobilizace voličů jeho soupeře Petra Pavla,“ dodává.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Petr Pavel uspěl ve velkých sídlech (zelená), Andreji Babišovi se dařilo v menších městech a obcích (tyrkysová).

I větší, nebo dokonce krajská města ale začínají mít ekonomické problémy a lidé v nich chudnou. A to podle Lebedy vždy bude nahrávat populistickým stranám a politikům, jako je Andrej Babiš. „On se nemění, naopak se radikalizuje. V poslední době už jeho kampaň nesla znaky autoritářského populismu. Nadcházející kampaň pěkná nebude,“ říká politolog.

„Kampaň Antibabiš stačit nebude“

Babiš s agresivní kampaní začal už během povolebního projevu. A to navzdory svému říjnovému slibu, že bude vystupovat pozitivně. Pavla například označil za „provládního kandidáta“ a řekl, že „jediná další země, která má v čele komunistického rozvědčíka, je Rusko“.

„Nejenže se tisková konference nesla v duchu toho, na co jsme zvyklí. On (Babiš) se dokonce překonal. A ta strategie není úplně marná,“ říká Lebeda. Voliči bývalého premiéra se totiž podle politologa už s komunistickou minulostí Andreje Babiše smířili, kdežto Pavlovi příznivci by s ní u svého kandidáta mohli mít problém.

„Andrej Babiš také může začít hrát kartu: Petr Pavel je voják a chce válčit, zatímco já jsem mírotvůrce,“ vysvětluje politolog. Například o tom prý svědčí Babišův slib o uspořádání mírového summitu, a to v době, kdy Rusko vnímá Česko jako nepřítele. Během povolební neděle se navíc začaly po Česku objevovat billboardy, na kterých Babiš poukazuje na to, že „je diplomat, ne voják“.

Babišova populistická politika tak bude podle Lebedy nutit Pavla pouze reagovat na témata, a ne vytvářet vlastní. Navíc nemůže spoléhat na to, že lidé mu automaticky hodí hlas s nálepkou „Antibabiš“. „Musí být přesvědčivý a lidé si ho musí být schopni představit jako hlavu státu.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, v čem bude úskalí televizních debat před druhým kolem prezidentské volby nebo u kterých voličů by mohl mít Andrej Babiš se svou demobilizační kampaní úspěch. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČTK LiveVideo

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované