Hlavní obsah

Volební stereotypy: Manipulovatelná Danuše versus generál flanel

Foto: Profimedia.cz

Stereotypy se nevyhýbají žádnému z kandidátů.

Reklama

Článek

Česko vstupuje do týdne, kdy začne rozhodovat o nové hlavě státu. Průzkumy ukazují v čele pelotonu uchazečů trojici Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Vůbec poprvé tak v českých prezidentských volbách mezi favority figuruje žena. Zároveň si ale do předvolební rétoriky nacházejí cestu stereotypy o rolích mužů a žen, a někdy i otevřený sexismus. Čeho jsme svědky?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jakým způsobem stereotypy spojené s pohlavím vstupují do kampaně před prezidentskými volbami.
  • Že genderové stereotypy se netýkají jen osoby Danuše Nerudové, ale i jejích mužských soupeřů.
  • Konkrétní příklady stereotypů a sexismu, které se vůči uchazečům o Hrad objevují na sociálních sítích.

Už v pátek odstartuje první kolo prezidentských voleb. Průzkumy zveřejněné o víkendu přisuzují největší podporu voličů buď expremiérovi Andreji Babišovi (ANO), nebo bývalému vysokému představiteli české armády a NATO Petru Pavlovi. V závěsu se drží ekonomka Danuše Nerudová. Zbylá pětice kandidátů pak má v průzkumech výraznější odstup. Celkem teď o Pražský hrad bojuje osm kandidátů – mezi nimi jedna žena.

„Jen s velmi mírnou nadsázkou můžeme říct, že to je přehlídka určitých stereotypů,“ odpovídá právnička a publicistka Šárka Homfray na otázku, jak vnímá předvolební kampaň právě z pohledu stereotypů. Homfray se otázkám genderové rovnosti dlouhodobě věnuje. O postavení žen v současném Česku také napsala knihu Proč jsme tak naštvané?.

Nyní v rozhovoru zmiňuje třeba stereotypy, které se objevují kolem Danuše Nerudové. „Mimo jiné se velmi často hodnotí její vzhled, ať už negativně, nebo pozitivně,“ říká Homfray. Sama Nerudová téma nadnesla ve chvíli, když pro CNN Prima NEWS jako svůj největší hendikep uvedla to, že je „mladá a pohledná“. Podle publicistky se ale věk i vzhled u Nerudové hodnotily „dávno předtím, než o tom ona (Nerudová) mluvila“.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidáti na prezidenta před nedělní debatou v České televizi. Kandidatury se vzdal Josef Středula, Andrej Babiš se diskuze nezúčastnil.

„Česká politika obecně je – eufemisticky řečeno – velmi konzervativní, expresivněji vyjádřeno pak velmi sexistické prostředí,“ domnívá se Šárka Homfray. Podle ní jde o věc, která je specifická pro země bývalého socialistického prostoru. Česko tak prý „pokulhává“ za atmosférou, která panuje například ve Skandinávii nebo v některých západních zemích.

Navíc „genderově stereotypní hodnocení“ se v Česku nevyhýbá ani mužským uchazečům o prezidentské křeslo. Homfray jako příklad uvádí šediny Petra Pavla, symbol flanelové košile nebo i rozdíl ve výšce teď už bývalého kandidáta Josefa Středuly a jeho manželky Dany.

A pokud jde o jiné stereotypy, které nejsou spojené čistě s vizuální stránkou, roli tu podle publicistky hraje důraz na „typickou mužnost“. Zároveň se u kandidátů-mužů hodnotí věci jako odvaha, síla, klid nebo „vůdcovské charizma“.

Kandidáti a jejich genderové role

Nejrůznějších očekávání ze strany společnosti vůči uchazečům a uchazečkám o prezidentský úřad je zkrátka mnoho. Tito kandidáti se jim pak ale musejí do nějaké míry přizpůsobit, pokud chtějí ve volbách uspět, upozorňuje Homfray. V praxi to znamená i větší podřízení se některým genderovým stereotypům. „U Danuše Nerudové (…) můžeme vidět zdůraznění její role matky rodiny pečující o své rodinné zázemí. Včetně toho, že peče cukroví a vozí děti do školy a podobně.“

Zvláštní okolností letošních prezidentských voleb je jejich souběh s válkou na Ukrajině. Podle Homfray je proto logické, že lidé více přemýšlejí o příští hlavě státu také jako o vrchním veliteli ozbrojených sil. A to je „velmi maskulinní kritérium“, jak zmiňuje publicistka. Zároveň ale dodává, že pro generála v záloze Petra Pavla to nemusí být jen výhoda. Souvislost s konfliktem na Ukrajině totiž podle Homfray jako „negativní aspekt“ u Pavla vyzdvihuje dezinformační scéna.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Právnička a publicistka Šárka Homfray.

V neposlední řadě je tu pohled veřejnosti na okolí prezidentských uchazečů a to, do jaké míry je tito lidé ovlivňují. Velká pozornost je přitom věnovaná především manželovi Danuše Nerudové, vlivnému právníkovi Robertu Nerudovi – znatelně větší než třeba manželkám Petra Pavla nebo Andreje Babiše. A publicistka se zamýšlí, proč tomu tak je. „Jestli je to tak proto, že nejsou (Eva Pavlová a Monika Babišová) tak výrazné a etablované. (…) Anebo jestli předpokládáme, že muži svým ženám tolik nepodléhají,“ přemítá Šárka Homfray.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se česká společnost dívá na ambiciózní ženy v politice nebo proč by ani zvolení první prezidentky-ženy nemuselo znamenat obrat v boji proti genderovým stereotypům v Česku. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: citace příspěvků uživatelů sociální sítě Twitter, CNN Prima NEWS, iDNES.tv, YouTube - NewsHub

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované