Hlavní obsah

Jde to i „bez peněz“? Liga mistrů se vrací do Plzně, bohatá Praha jen kouká

Foto: Profimedia.cz

Mužstvo fotbalové Viktorie Plzeň slaví vítězství nad Karabachem.

Reklama

Článek

Fotbalová Viktoria Plzeň zná soupeře v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů. Do bojů v základní skupině nejprestižnější klubové soutěže Evropy zasáhne plzeňský klub už počtvrté, což je v podmínkách českého fotbalu v posledních letech nevídaná věc. Tím spíš, že nejde o klub s obrovským finančním zázemím. Jak se plzeňský fotbalový zázrak rodil? Na čem stojí? A je dlouhodobě udržitelný?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Viktoria Plzeň slaví nečekaný úspěch, postoupila do Ligy mistrů. Jejími soupeři v základní skupině budou Bayern Mnichov, Inter Milán a FC Barcelona.
  • Podle fotbalového experta Seznam Zpráv Luďka Mádla jde o „obrovský úspěch“. I proto, že klub se rázem díky penězům z Evropy nejspíš na několik let dostal od hrozby insolvence do finančního bezpečí.
  • „Je ale důležité, aby hospodařili rozumně. Rozhodně to není tak, že Plzeň bude určitě v dalších 15 letech hrát každý rok o titul. Takové zdroje v Plzni nikdy nebudou, protože je přece jenom menší než Sparta nebo Slavie,“ vysvětluje Mádl.

Přestože je pro menší země čím dál těžší dostat se do soutěže nejlepších evropských fotbalových klubů, Viktorii Plzeň se to povedlo za poslední dekádu už počtvrté. Od roku 1992 – tedy od chvíle, kdy se Liga mistrů hraje v současném formátu – se mezi elitu prodrala už jen pražská „S“.

Sparta sice postoupila do základní skupiny vícekrát, dokonce sedmkrát, naposledy to ale bylo před šestnácti lety. Slavia podobného úspěchu dosáhla jen dvakrát. „V kontextu poslední doby je to prostě mimořádný úspěch,“ říká fotbalový expert Seznam Zpráv a spoluautor podcastu Nosiči vody Luděk Mádl.

Letošní úspěch je o to zajímavější, že Viktoria Plzeň bude poprvé bojovat pod vedením trenéra Michala Bílka, který v minulosti schytával ostrou kritiku za pragmatický herní styl coby kouč české reprezentace. Dříve plzeňský tým dirigoval Pavel Vrba, který v současnosti působí v Baníku Ostrava.

„Ti kluci jsou teď sehraní, nepřijde nám, že jsou tam megahvězdy jako v jiných klubech, ale dohromady tvoří pospolitost. Vytvořili v kabině atmosféru, na které se velice intenzivně spolupodíleli trenér Bílek a jeho asistent Pavel Horváth, kteří opravdu fungují jako vynikající dvojice,“ popisuje důvody úspěchu Mádl.

Bez peněz i mecenáše

Mimo to se podle Mádla klub může opřít o léta budovanou infrastrukturu, do které spadá třeba akademie pro mládež nebo stadion. A není možné opomenout ani majitele týmu Adolfa Šádka.

„O jeho charakteru a způsobu práce si můžeme myslet mnohé, ale je neuvěřitelně efektivní. Patří ale trochu do sorty všehoschopných lidí,“ myslí si fotbalový expert.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Fotbalový expert Seznam Zpráv Luděk Mádl.

Za Viktorií Plzeň navíc nestojí žádný bohatý mecenáš. Ba naopak. Dosud se klub potýkal s finančními problémy, dokonce stál na hraně insolvence. Dluhů se ale díky odměně za postup do základní skupiny evropské soutěže zbaví a ještě mu zbyde. „Teď zase peníze přitečou a všechny kašny se naplní zlatem,“ glosuje Mádl.

A dodává, že klub už nyní může počítat s více než 500 miliony korun, které by mu měly zaručit tři roky poměrně bezproblémového provozu. „Šádek hrál velké riziko, velkou ruletu, ale tu kuličku vsadil na červenou sedmičku – a ona mu padla!“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli jsou úspěchy v plzeňském klubu při takto riskantní hře jejich majitele dlouhodobě udržitelné, nebo kde se v českém fotbale berou finance. Poslechněte si audio na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Premier Sport, ČT sport, ČT4, ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, iSport.cz, UEFA.tv, Twitter - Pavel Horváth, YouTube - FC Viktoria Plzeň, YT - FCVP HC Plzeň, YT - tvslavia, YT - Lukáš Brož

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované