Hlavní obsah

„Příliš sledujete katastrofické filmy.“ České Švýcarsko ale začalo hořet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Cesta k Pravčické bráně v Národním parku České Švýcarsko po požáru.

Reklama

Článek

Plameny v Českém Švýcarsku pomalu ustupují, pohroma ale nasvítila i některé sporné momenty kolem fungování národního parku a resortu životního prostředí. Jak to bylo s varováním před rizikem požáru od starostů okolních obcí? A proč peníze ze vstupu k Pravčické bráně putují do kapes soukromé firmy?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Správa Národního parku České Švýcarsko v minulých letech řešila sérii připomínek ke kůrovcovému dřevu. Naposledy letos v červenci v nich obce varovaly před požárem.
  • Jiný dopis týkající se Pravčické brány letos dostala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Jeden z návštěvníků se ptal, proč výtěžek ze vstupu na přírodní památku jde do rukou soukromníků. Ministryně pouze podepsala odpověď, dál se o problematiku nezajímala. Po kritice k tomu přichystá vlastní vyjádření.
  • „Myslím, že možná ani nikoho nenapadlo, že peníze směřují poněkud nestandardním způsobem do soukromých rukou. (...) Teď chtějí někteří politici o věci dál jednat,“ popisuje reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička.

V minulých letech a měsících se jednak obce, a jednak lidé snažili upozornit na dva potencionální problémy v Národním parku České Švýcarsko, které otevírají otázky o správě tohoto území.

Místní samosprávy třeba poslaly vedení parku dopisy varující před množstvím dřeva napadeného kůrovcem v bezzásahových lokalitách a upozorňující na rizika požáru. Poslední dokument zástupci Krásné Lípy odeslali tři týdny před požárem.

Místní starosta Jan Kolář (Sdružení 2018) v něm rozporuje několik zásad parku, které si jeho vedení vytyčilo do dalších dvou dekád. Třeba v nich psali, že požár bude možné v Českém Švýcarsku hasit jen v případě, že by ohrozil zdraví lidí a majetek a také že je přípustná možnost kontrolovaného požáru.

Foto: Seznam Zprávy

Výňatek z dopisu, který poslal 7. července starosta Krásné Lípy Jan Kolář šéfovi Správy Národního parku České Švýcarsko Pavlu Bendovi.

„Vedení Krásné Lípy píše, že takový přístup může mít nedozírné následky, protože v parku je po kůrovcové kalamitě obrovské množství suché dřevní hmoty. (Starosta) Kolář psal dokonce o ‚hazardu s vysokým rizikem katastrofy‘, jelikož terén v tom národním parku je velmi členitý,“ vysvětluje reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička, který o sporech informoval.

Odpověď už ale národní park nestihl poslat, Kolářova slova se totiž před zpracováním koncepce o spravování Českého Švýcarska naplnila. A podle Pšeničky se kvůli tomu nejspíš původní záměr péče „trochu změní“.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička.

Vstupné v kapsách soukromníků

Otázky ale vyvolává i hospodaření kolem symbolu Českého Švýcarska – Pravčické brány.

Jeden z pravidelných návštěvníků parku se totiž nedávno obrátil na Ministerstvo životního prostředí s tím, že peníze za vstup k Pravčické bráně jdou do kapsy majitelům přilehlé restaurace Sokolí hnízdo, kteří pocházejí z Ruska a Ukrajiny. A podle Pšeničky si na to během let dokonce stěžovalo vícero lidí, vždy bez úspěchu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Aktuální snímek Pravčické brány.

„Jde o systém, který v zásadě nastartovala privatizace už na začátku 90. let, kdy si toho pořádně nikdo nevšiml. (…) Původně výletní zámeček Sokolí hnízdo s restaurací zprivatizovala firma z Varnsdorfu, ale už od konce 90. let je majitelem Sokolího hnízda společnost Paal,“ říká Pšenička.

Majitel výletní restaurace podnikatel Alexej Krenke ale kritiku odmítá. Tvrdí, že do areálu investuje a že zaplatil třeba čističku odpadních vod nebo systém vsakování vody. Se zástupci obcí se navíc chtěl sejít, ale nikdy k tomu nedošlo.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) v odpovědi na dotaz jednoho z návštěvníků současný systém „obhajovala a omlouvala“. Pak ale vyšlo najevo, že dopis, který byl podepsaný jejím jménem, ani nečetla.

„Ve výsledku řekla, že to za ni tehdy psali její podřízení a že o tom dopisu de facto neví,“ popisuje Pšenička s tím, že nyní už si ministryně k problematice vyžádala podklady.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli vedení parku připouští pochybení ve spravování parku nebo proč si úřady nevšímaly toho, kam jdou peníze ze vstupenek na Pravčickou bránu. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima NEWS

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované