Hlavní obsah

První případ opičích neštovic v Česku. Virus vědce překvapil

Foto: Seznam Zprávy/Profimedia

Umělecké ztvárnění viru opičích neštovic.

Reklama

Článek

Virus opičích neštovic se při svém nezvyklém šíření světem nevyhnul ani Česku. Tuzemské úřady oznámily první předběžně potvrzený případ u pacienta, který se vrátil z Belgie. Jaké riziko virus představuje? A proč se nyní objevuje i tam, kde se až dosud vyskytoval jen zřídka?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Opičí neštovice byly v Česku potvrzeny u cestovatele, který pobýval na hudebním festivalu v Antverpách.
  • Svět znepokojuje představa další zdravotní krize. Částice viru opičích neštovic jsou koronaviru vizuálně podobné, v řadě důležitých ohledů se však liší.
  • Virolog Pavel Plevka z Masarykovy univerzity nepovažuje šíření viru za alarmující. Přesto podle něj existují skupiny lidí, které mohou mít závažnější průběh nemoci.

První potvrzený pacient s opičími neštovicemi skončil v péči pražské Ústřední vojenské nemocnice. Z pohledu odborníků na infekční nemoci je teď nezbytné, aby byl v izolaci.

„V případě opičích neštovic je opravdu nutné, aby člověk zůstával izolovaný, až dokud mu nezmizí slizniční nebo kožní léze, ty puchýřky a vřídky. A to může trvat až několik týdnů. (…) Je to zcela zásadní pro to, aby se nemoc dále nešířila,“ říká reportérka Seznam Zpráv Daniela Přádová, která šíření opičích neštovic sleduje.

Zároveň ale může být skutečný výskyt opičích neštovic v tuzemsku vyšší, než čemu by napovídal počet potvrzených případů. Upozorňuje na to virolog Pavel Plevka z laboratoře strukturální virologie na institutu CEITEC na brněnské Masarykově univerzitě.

Problémem je složitá diagnóza. „Symptomy se podobají normálním neštovicím, kterými se mohou infikovat mnohé děti - a také se infikují. Takže ta diagnóza (opičích neštovic, pozn. red.) musí být potvrzena ve speciální laboratoři. Případy mohou být skryté,“ upozorňuje virolog.

Foto: Ceitec.cz

Virolog Pavel Plevka.

Virus má ale na druhou stranu i vlastnosti, které boj proti němu usnadňují. Tak třeba jeho genom je složený z DNA, což v praxi znamená menší náchylnost k mutacím. A Plevka upozorňuje také na tradičně mírné symptomy opičích neštovic.

„Můžou způsobovat onemocnění, které se podobá nachlazení. Pak přechází v onu typickou vyrážku po celém těle. Pupínky se pak mění v takové strupy a pak dojde k uzdravení,“ popisuje expert s tím, že vážnější průběh může nastat u dětí nebo u lidí s oslabenou imunitou.

Přesto současný nápor viru vědeckou obec zaskočil. Dochází k němu mimo africký kontinent, navíc se teď infekce přenáší z člověka na člověka.

Vysvětlení zatím zřejmé není. Virolog zmiňuje jednak klesající podíl populace s potřebnou rezistencí, vyloučit se ale nedá ani možnost, že se opičí neštovice změnily. „Dozvíme se to, až budeme přesně znát sekvenci viru,“ podotýká Plevka. A vědci už na tom pracují.

K zastavení viru ale může pomoci i zkušenost s pandemií koronaviru. Díky ní se dá odtušit, že potvrzené případy nemusejí odpovídat skutečnému počtu nakažených.

„To je trochu špatná zpráva. Ale pořád si myslím, že potenciál toho viru způsobit velkou epidemii je omezený,“ myslí si virolog Plevka.

V rozhovoru s Pavlem Plevkou se dozvíte také to, jakou roli by v boji s opičími neštovicemi měly hrát vakcíny, nebo proč Světová zdravotnická organizace spojuje šíření viru s gay komunitou. Díl podcastu 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: TV Nova, CNN Prima NEWS, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, dokumentární snímek Akce Variola (Krátký film Praha, 1986), YouTube – Reuters, YT – MSNBC, YT – DW Deutsch, YT – 24 Horas, YT – RTBF, YT – CBC News, YT – TVC News Nigeria, YT – Global News, YT – Today

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované