Hlavní obsah

Hra v debatě o hrozbách. Pětikoalici šlo o Babiše, ale jinak, říká Šídlo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně. Archivní foto.

Reklama

Článek

Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z podnětu pětikoalice přinesla vyhrocenou rétoriku na obou stranách politického spektra. Vládní poslanci obviňovali Andreje Babiše z toho, že je bezpečnostní hrozbou. Ten kontroval, že vládní síly nemají jiné téma než jeho samotného. Rozebíráme s komentátorem Jindřichem Šídlem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte?

  • Co mimořádná schůze – tentokrát vyvolaná pětikoalicí – ukázala o stavu české politiky.
  • Proč podle komentátora Jindřicha Šídla zřejmě vládním poslancům ani tolik nešlo o hledání shody s opozicí při pohledu na bezpečnostní politiku.
  • A jak Andrej Babiš a celé hnutí ANO balancují na hraně přijatelného.

Kauza e-mailu, ve kterém se šéf hnutí ANO Andrej Babiš sháněl po informacích o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti), vedla až k další mimořádné schůzi poslanců. Jednání, jehož prosazení pětikoalice zdůvodnila záměrem diskutovat o bezpečnostních hrozbách pro Českou republiku, nakonec uzavřeli ve středu po desáté večer.

Obsah uniklé Babišovy komunikace nebyl zdaleka jediným tématem schůze. Koaliční poslanci kritizovali lídra hnutí ANO také třeba kvůli jeho výrokům o válce na Ukrajině a například šéf Pirátů Ivan Bartoš označil Babiše za „počínající bezpečnostní riziko“. Ostrou kritikou na adresu svých politických soupeřů ale vedle koaličních politiků nešetřili ani ti opoziční.

„V první řadě to je festival emocí. Což v zásadě vylučuje, aby se nějak projevilo to, po čem koalice údajně touží. Tedy aby česká politická scéna (…) dala jasně najevo, kde Česko stojí (vůči válce na Ukrajině),“ popisuje atmosféru minulých dní komentátor Seznam Zpráv a spoluautor pořadu Šťastné pondělí Jindřich Šídlo.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Komentátor SZ a autor pořadu Šťastné pondělí Jindřich Šídlo.

V rozhovoru pro podcast 5:59 Šídlo zároveň vyjadřuje přesvědčení, že skutečným cílem svolání schůze nebylo hledání společného postoje u jednoho z klíčových témat tuzemské politiky. Ostatně jeho nalezení by ve zjitřené atmosféře prý v podstatě ani nebylo možné.

„Ten záměr byl jiný. Ale i pokud by takový měl být, tak se to nemůže odehrávat v tomhle emociálním kotli,“ míní novinář. A dodává, že přestože byla na programu Sněmovny debata o vážném tématu – nebo se tedy alespoň předstírala –, v řadě ohledů se jednání podobalo jiným mimořádným schůzím z minulých měsíců, které zaujaly především obstrukcemi.

Schůze k bezpečnostním hrozbám skončila prosazením koaličního návrhu

Co tedy pohánělo snahu pětikoalice na mimořádné schůzi? Dlouhodobě je podle Šídla patrné, že se cítí být silná v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky.

„A také jim z průzkumů vychází, že jestli se jejich voliči – kteří jsou skutečně v deziluzi z výkonu vlády – opravdu něčeho bojí, tak je to návrat Andreje Babiše a (předsedy SPD) Tomia Okamury (v příštích volbách). Babiš je stále pro velké procento jejich voličů taková hrozba, že jsou asi ochotni vládě ledacos jiného odpustit. A proto sněmovní koalice hraje téma ‚Babiš jako bezpečnostní hrozba,“ uvádí.

„Linii ještě nepřekročil“

Samotný Andrej Babiš od řečnického pultíku několikrát odmítl, že by pro Česko měl znamenat bezpečnostní riziko nebo že by měl proruskou orientaci. Tvrdil, že tomu prý odporují jeho činy z minulosti.

A podle Šídla je potřeba expremiérovi připsat, že i když si sám nabíhá na kritiku třeba svými výroky o válce na Ukrajině, na druhé straně stojí jeho minulá hlasování a rozhodnutí. Novinář zmiňuje například vydání ruského hackera Nikulina do Spojených států v roce 2018 za úřadování Babišovy vlády nebo fakt, že coby premiér nechal ve funkci ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku, na jehož odvolání tlačil bývalý prezident Miloš Zeman.

„Přes všechno nehezké a chvílemi i odpudivé, co Babiš řekl, v praktických politických krocích a hlasováních tu linii ještě nepřekročil. Ale zahrává si s tím,“ míní komentátor Šídlo s tím, že celé hnutí ANO zachází „v některých věcech hodně na hranu“ a rozehrává nálady, které jsou pro demokracii nebezpečné. Třeba když předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová letos v lednu s odkazem na debatu o korespondenční volbě prohlásila, že „hlavní starostí této vlády je vymyslet způsob, jak ukrást volby“.

Ve vzrušené atmosféře panující v české politice ale podle Šídla zaniká to, že na základních krocích ohledně postoje Česka vůči válce na Ukrajině se dosud vládní koalice a hnutí ANO shodly. I díky hlasům poslanců ANO ve Sněmovně tak podle novináře prošly „všechny důležité věci“, včetně zákona o vydávání nejméně dvou procent HDP na obranu.

„Nejdůležitější politické strany v Česku se na těch důležitých krocích zatím shodly. Nicméně po této (mimořádné) schůzi musí mít člověk pocit něčeho úplně jiného,“ dodává Jindřich Šídlo.

V podcastu 5:59 také uslyšíte, co znamenala roztržka mezi koalicí a opozicí o pořadí řečníků na mimořádné schůzi nebo co nás ještě může čekat do sněmovních voleb v roce 2025. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24 – Události, komentáře, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Facebook – ANO

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované