Hlavní obsah

Když archiv promluví: Předlistopadové kariéry soupeřů o Hrad

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia, stránky hnutí ANO

Andrej Babiš, Tomáš Zima a Petr Pavel patří mezi potvrzené nebo předpokládané prezidentské uchazeče.

Reklama

Článek

Nejméně tři postavy z pelotonu soupeřů o prezidentský post si zadaly s někdejším komunistickým režimem. Tomáš Zima, Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) - ti všichni byli členy KSČ a někteří měli i kontakty s represivními bezpečnostními složkami. Co všechno se z archivů podařilo zjistit? A jak moc je to důležité pro blížící se prezidentské volby?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Přihlášky do KSČ a další dosud známé i neznámé materiály ukazují, jak vypadalo spojení Tomáše Zimy, Petra Pavla a Andreje Babiše na komunistický režim.
  • Novináři Seznam Zpráv se na jejich minulost zaměřili i proto, aby prozkoumali integritu trojice předpokládaných soupeřů o Pražský hrad.
  • „Slova a činy z minulosti by se neměly relativizovat. (...) U politiků to děláme proto, že si ověřujeme, jak jsou názorově konzistentní, jak jsou pevní,“ říká reportér Tomáš Pergler.

Česko si v lednu zvolí příští hlavu státu. Souboj o Pražský hrad ale už nyní v tuzemské politice rezonuje stále silněji. Kandidátů a kandidátek – ať už potvrzených nebo předpokládaných – je nyní kolem dvaceti. Převážně mužů.

Reportéři Seznam Zpráv Jiří PšeničkaTomáš Pergler se v minulých týdnech probírali archivy a získávali i další svědectví. Zaměřili se na spojení mezi lidmi považovanými za prezidentské uchazeče a bývalou komunistickou mocí.

„Lidé, kteří dnes mluví o prozápadní orientaci a o tom, jak je důležité členství v Evropské unii a v NATO, tak ti samí lidé třeba za minulého režimu vyjadřovali podporu komunistické straně a přísahali jí věrnost,“ vysvětluje Pšenička svůj novinářský zájem.

Archivy a spolužáci promlouvají

O angažovanosti v době komunismu se mluví hlavně v případě expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, generála ve výslužbě Petra Pavla a bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy. Už delší dobu se ví, že v 80. letech vstoupili do Komunistické strany Československa (KSČ). Co dalšího se podařilo zjistit?

+2

Třeba exrektor Zima se kandidátem strany stal ještě na gymnáziu. Přijat do KSČ byl ve druhém ročníku vysoké školy, kde studoval medicínu. Jeho tamní spolužáci Pšeničkovi popsali Zimu jako člověka s organizačními schopnostmi, ale také coby kariéristu, který pro ni „dělal všechno“.

To Petr Pavel vstoupil do komunistické strany trochu později – v roce 1985, kdy už působil u výsadkářů v Prostějově. Zajímavé je podle Pšeničky to, že Pavel se stal předsedou základní organizace KSČ. A účastnil se rovněž armádního kurzu pro lidi, kteří měli být vysláni jako rozvědčíci na Západ.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička.

Členství ve straně je známé také u expremiéra Andreje Babiše. Naopak spory – a to dokonce soudní – se vedou o jeho možné spolupráci s StB. Sám Babiš ji vehementně popírá.

„V zásadě stále platí, že je Andrej Babiš právoplatně uveden jako tajný spolupracovník Státní bezpečnosti,“ upozorňuje však reportér Pergler. Podle něj se Babiš řídil oportunismem. Tento motiv novinář považuje za expremiérův spojovník se Zimou a Pavlem.

„Všichni tři chtěli udělat nějakou kariéru. (…) Asi nikdo z nich nebyl přesvědčený marxista-leninista, o tom bych pochyboval. Ale vždy to brali jako podmínku žádaného úspěchu,“ dodává Pergler.

Jaké detaily o prezidentských soupeřích ukázaly jejich přihlášky do KSČ? Co říká historik na argument, že si Petr Pavel svou minulost odpracoval? A nakolik jde o zásadní téma pro českou veřejnost? Poslechněte si podcast 5:59 v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: podcast Ptám se já, Televize Seznam, Český rozhlas Plus, ČT24, Facebook - Hospodářské noviny, Prima - Show Jana Krause

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované