Hlavní obsah

Sleduji vaše nohy. Co pozná z maličkosti bývalý agent FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Hadrian, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Veřejná vystoupení světových lídrů jsou pod drobnohledem veřejnosti. Vladimir Putin není výjimkou.

Reklama

Článek

Zvlášť v politice platí, že slova nejsou všechno. Mnohé říká také řeč těla. Co může odhalit? V rozhovoru pro Seznam Zprávy to popisuje expert na neverbální komunikaci Joe Navarro, který dříve studoval světové lídry i zločince pro americkou vládu.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co dokáže o člověku prozradit řeč jeho těla – pokud víte, co sledovat.
  • Jakými „skrytými“ způsoby se politici snaží získávat důvěru veřejnosti.
  • Co se při zkoumání neverbální komunikace dá říci o Vladimiru Putinovi nebo teroristických útocích Hamásu.

Jakou váhu přikládat výrazu Vladimira Putina, když v televizním projevu oznamoval invazi na Ukrajinu? Mají nějaký význam jeho neklidné nohy při schůzce s čínským prezidentem? Nebo jakou roli hrála při útoku Hamásu na Izrael videa šířená na internetu? Všechny tyto otázky dokládají, jak vlivem rozmachu vizuálních médií zesílila nutnost porozumět i těm informacím, které nikdo přímo nevyslovil. Přesto „zazněly“.

„Médium, které si vybrali, je velmi mocné,“ říká o radikálech z Hamásu expert na neverbální komunikaci a řeč těla Joe Navarro. Muž, který v minulosti čtvrt století jako agent FBI odhaloval špiony a zločince, v rozhovoru pro podcast 5:59 upozorňuje na vliv proměny technologií: „Dnes teroristé mohou exponenciálně zesílit dopad svých činů jen tím, že se u nich nechají natočit vlastními lidmi na video.“

Navarro vzpomíná, že když v roce 1985 ozbrojenci z Organizace Abú Nidala zaútočili na letišti v Římě, vznikl z toho všehovšudy jeden snímek. Z víkendového vraždění v Izraeli jich jsou ale minimálně stovky. Terorismus je tak dnes podle experta „mnohem atomizovanější“, čehož se pachatelé naučili využívat k ještě většímu rozsévání hrůzy.

Navíc samotná přítomnost kamer na člověka působí. „Často můžeme začít něco hrát. I terorista se tedy může začít chovat hruběji a dělat věci ještě o stupeň brutálněji,“ zdůrazňuje odborník, který o neverbální komunikaci tento týden mluvil také na Pražském hradě v rámci konference Klíč komunikace.

Nepodstatná řeč Putinova těla

Za svou kariéru se Joe Navarro rovněž podílel na analýze chování řady světových lídrů. A také mnoha zločinců a teroristů. Zabýval se i jedním z vůbec nejznámějších teroristů moderní doby, bývalým lídrem al-Káidy Usámou bin Ládinem. Pozornost však tehdy upíral i na jeden poměrně překvapivý detail.

„Poté, co americké jednotky poprvé bombardovaly jeho úkryt, jsme analyzovali záznamy a sledovali, jestli bin Ládin dokáže spojit palec a ukazováček do tvaru písmene O. Na základě toho jsme dokázali určit, že se bombardování nepodepsalo na fungování jeho mozku,“ vysvětluje s tím, že uvedený stisk prstů vyžaduje přesnost, které lidé s poraněným mozkem nejsou schopni.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Expert na neverbální komunikaci a řeč těla Joe Navarro.

Jindy ale zkoumání neverbální komunikace tak důležitou roli nehraje. Navarro v tomto ohledu zmiňuje ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého studoval ještě v dobách, kdy současný vládce Kremlu před desítkami let působil v Petrohradu.

Od té doby se sice řeč Putinova těla v některých ohledech nezměnila – například mu zůstal komíhavý „pistolnický“ styl chůze. Jenže někdy je lepší spíše poslouchat, co dotyčný skutečně říká, upozorňuje expert s odkazem na Putinovu agresivní rétoriku už před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. „U tohoto typu lidí víc záleží na tom, jestli je to člověk s narušeným charakterem či povahovými vadami. Co říká jeho tělo, vlastně nehraje podstatnou roli,“ zdůrazňuje Navarro.

Co politik neutají

Přesto má neverbální komunikace a řeč těla zejména v politice výraznou roli. Nejrůznější „stopy“ nám podle Navarra umožňují odhalit momenty, kdy politik sice mluví rázně, ve skutečnosti mu ale odhodlání chybí. Nebo když se mu třeba nelíbí otázka položená novinářem. Stojí za to si všímat celé řady faktorů – od gestikulace až po pohyb obočí.

„Člověk vysílá nějakou informaci celým svým tělem. (…) Tělo v reálném čase vyjadřuje naše pocity. A většinou mluví velmi přesně,“ vysvětluje expert na neverbální komunikaci.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké největší mýty se při čtení řeči těla objevují nebo proč téměř nenarazíte na politika bez tmavě modrého obleku a bílé košile. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor: Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované