Hlavní obsah

Tabery: Verdikt soudu Babišovi nové voliče nepřinese

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

Reklama

Článek

Do prvního kola prezidentských voleb zbývají tři dny. A přinejmenším v jednom ohledu se situace vyjasnila: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš do něj jde jako kandidát (zatím nepravomocně) zproštěný viny v kauze Čapí hnízdo. Jak to může volby ovlivnit? A kdo z kandidátů je v tuto chvíli nejpřesvědčivější?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • V čem je rozsudek v kauze Čapí hnízdo pro českou společnost zásadní?
  • Jak důležité je rozhodnutí pro vrcholící kampaň v prezidentských volbách?
  • A proč je neúčast Andreje Babiše (s jednou výjimkou) v televizních debatách taktická?

Šéf hnutí ANO, expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš a manažerka Jana Nagyová jsou nevinní. Takové je nepravomocné rozhodnutí Městského soudu v Praze. Soudce Jan Šott po vyhlášení verdiktu několik hodin vysvětloval, proč se policii ani státnímu zástupci nepodařilo prokázat, že vyvedli Farmu Čapí hnízdo účelově z koncernu Agrofert.

V závěru řeči Šott jednoznačně vyvrátil i jeden z Babišových častých argumentů, že šlo o politickou kauzu. Expremiér na odpolední tiskové konferenci přesto na tomto názoru trval.

„Podle mě tam není ani náznak politického procesu,“ říká šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. „Podezření, že došlo k nějakému podvodu, bylo. A my přece musíme doufat, že tady je spravedlnost pro všechny, to znamená, že se budou soudy i policie zabývat i těmi, kteří mají moc,“ vysvětluje.

+43

Čapí hnízdo vs. volby

Soud o Babišově zproštění viny rozhodl jen pár dní před prvním kolem prezidentské volby. Rozsudek ale podle Taberyho nebude mít na rozhodování voličů velký vliv. Babišovi příznivci jsou loajální a volili by ho za jakýchkoli okolností. Ostatní rozsudek vnímají jen jako „bod v obrazu Andreje Babiše“.

„Jeho odpůrci – voliči – se nerozhodovali podle této jedné kauzy. To je celistvý obraz. A z tohohle hlediska bych řekl, že on bude mít velmi těžký úkol oslovit novou nějakou voličskou skupinu,“ popisuje Tabery.

Jednoduše: Babiš má – na rozdíl od kandidátů jako Danuše Nerudové nebo Petr Pavel – velmi malý potenciál přilákat kromě voličů ANO ještě někoho dalšího. Podle Taberyho se přesto bude snažit posbírat nespokojené lidi nebo ty, kteří si myslí, že by Česko mělo pomáhat Rusku.

Šéfredaktor Respektu navíc odhaduje, že se Babiš s rozhodnutím soudu v zádech bude snažit zarámovat své dva nejsilnější oponenty – Nerudovou a Pavla – jako provládní kandidáty, kteří jsou součástí „polistopadového kartelu“. „Samozřejmě je to nesmysl, ale zkoušet to podle mě bude,“ myslí si Tabery.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, který z kandidátů působí podle Taberyho nejpřesvědčivěji nebo jak budou voliči reagovat na rezignaci odborářského předáka Josefa Středuly. Poslechněte si v podcastu 5:59.

Editor a koeditor: Matouš Hrdina, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT1, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Plus

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované