Hlavní obsah

Kauza týraných dětí: Otec měl podezření, úřady ale zasáhly až po letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Policie přivádí k soudu dnes už nepravomocně odsouzenou Lenku K. (zcela vlevo).

Reklama

Článek

Kauza dlouho přehlíženého týrání dvou chlapců z malého města ve středních Čechách ještě nemá tečku. Policie se začne zabývat tím, jestli v případu nechybovala. Možné selhání ale zřejmě budou prověřovat i další úřady. Podrobnosti případu líčí investigativní reportérka Kristina Ciroková.

Co v dnešní epizodě 5:59 taky uslyšíte

  • Co napovídá tomu, že v kauze týraných chlapců selhaly státní úřady.
  • Jak na pochybnosti ohledně svého postupu reaguje policie, OSPOD nebo soudní znalci.
  • Co se teď s oběma bratry děje a jaké následky mohou podle odborníků mít do budoucna.

Dva malí chlapci od útlého věku roky trpěli bitím a šikanou ze strany jejich matky Lenky K. Případ sice minulý týden dospěl k trestu šesti let vězení, zatím nepravomocnému. Jenže na podezření, že dochází k hrubému násilí, upozorňoval otec obou dětí už několik let předtím, než úřady začaly v roce 2021 případ řešit.

Odpovědná místa se nyní začínají zabývat tím, jestli nepochybila. A to poté, co na otazníky v případu poukázali investigativní reportéři Seznam Zpráv. Prověrku nově chystá středočeská policie a v případě sociálních pracovníků pak také Středočeský kraj.

Otec dětí František Š. se totiž na úřady a policii se svým znepokojením obracel už od roku 2017. Pořídil mimo jiné fotografie a videa svých synů, kde zachytil jejich podlitiny nebo to, že se do domácnosti matky a jejího přítele bojí vrátit.

Jenže podnět na odbor sociální péče úspěšný nebyl. A později František Š. nepochodil ani s trestním oznámením nebo s žádostí k soudu na vydání předběžného opatření.

Osoby obžalovaných: agresivní, asociální

Obžalovaná matka Lenka K. je podle znalců duševně nestabilní, vznětlivá a reaguje nepřiměřeným chováním. Je nepřátelská, zlostná a chová se agresivně k druhým a má útočné myšlení.

Její druh Ivan F. je podle závěru znalců extrovertní osobnost, chybí mu empatie a má vysoké sebevědomí. Výsledky osobních testů přímo neukázaly na jeho agresivitu, ale na antisociální chování. Záměrně zkresluje informace.

„Soud mu děti nesvěřil. A když žádal o střídavou péči, tak také neuspěl. A to vlastně hlavně kvůli znaleckým posudkům z oboru psychiatrie a psychologie. Ty hodnotily osobnost matky a otce. A vyhodnotily výchovné schopnosti matky jako kvalitnější,“ vysvětluje v podcastu 5:59 investigativní reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková, která na kauze pracuje s redakčním kolegou Radkem Nohlem.

Odlišné soudní posudky

Přesto psychologové a psychiatři v roce 2019 v jednání matky a jejího přítele nerozeznali při psaní znaleckých posudků týrání. Druhá série posudků, kterou provedli jiní experti o tři roky později, ale došla ke zcela odlišnému závěru. Matku vykreslili jako zlostnou, nepřátelskou a agresivní.

Reportérka Ciroková se na tento rozpor zeptala psychologa Marka Preisse, jednoho z expertů, kteří vypracovali původní posudek. „Tvrdil, že ten posudek byl velmi podrobný, asi na 30 stran, a že on při tom jeho vypracovávání prostě vycházel z informací, které měl. A vlastně naznačoval, že mu otec zřejmě o svém podezření na týrání dětí neřekl,“ popisuje konverzaci Kristina Ciroková.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková.

Reportérka připomněla, že v roce 2017, kdy začal jejich otec upozorňovat na možné týrání, byly staršímu chlapci čtyři a mladšímu dva roky. Dnes žijí se svým otcem, chodí do školy a mají i nové kamarády. Přesto zřejmě budou oba zažívat velká traumata.

„Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie budou mít ty děti doživotní následky,“ říká Ciroková.

Zamýšlí se přitom nad tím, kde se v přístupu státních institucí stala chyba. Jedná se o individuální, nebo systémové selhání? Mají snad lidé v podobných situacích hledat pomoc jinde?

Novinářka Seznam Zpráv poukazuje na neziskové organizace, jako je například Dětské krizové centrum nebo Centrum LOCIKA. Pracují tam odborníci, kteří by náznaky týrání a špatného zacházení měli rychle rozpoznat.

„Možná to může být lepší cesta než ta, že se spolehnou jen na ty státní instituce. Bohužel,“ uzavírá Ciroková.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak reportéři Seznam Zpráv celou kauzu odhalili a jaká atmosféra panovala u soudu. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportérů Seznam Zpráv Kristiny Cirokové a Radka Nohla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované