Hlavní obsah

Úřady dopustily týrání jeho dětí. „Ať se aspoň omluví,“ zlobí se otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kristina Ciroková

Lenku K. minulý týden Krajský soud v Praze poslal za týrání synů na šest let do vězení. Rozsudek není ještě pravomocný.

Reklama

Otec chlapců, který upozornil, že jeho děti mohou být týrány, ale úřady přesto nezasáhly, si chce stěžovat na postup OSPOD v Brandýse nad Labem. Starosta tohoto města však uvedl, že s případem nemůže už nic dělat.

Článek

S oddělením sociálně-právní ochrany dětí v Brandýse nad Labem původně nechtěl František Š. už nic mít.

Když však veřejně vyšel najevo otřesný případ týrání jeho dvou synů, na který upozornily Seznam Zprávy, změnil názor.

„Byl bych rád, kdyby za to, co se klukům stalo, byl někdo z OSPODu potrestán nebo kdyby se nám aspoň veřejně omluvili,“ řekl Seznam Zprávám otec, který na možné týrání svých dětí žijících u matky upozorňoval, avšak úřady přesto nezasáhly.

Čemu byli dva synové Františka Š. od svých tří respektive pěti let vystaveni, bylo naplno popsáno před týdnem u Krajského soudu v Praze.

Matku dětí odsoudil, zatím nepravomocně, na šest let vězení. Podle obžaloby za to, že s druhem mlátili děti pěstmi, bili je ostrým nožem přes chodidla, k jídlu jim dávali jen suchý chléb, nutili je doma pořád uklízet a zavírali je na celý den nebo i přes noc do sklepa, kde děti spaly na pytli sena.

František Š. přitom na to, že děti mívají podlitiny a nechtějí se k matce domů vracet, upozorňoval už od roku 2017. Tedy čtyři roky před tím, než týrání odhalila učitelka ve škole, kam starší ze synů chodil. V roce 2019 František Š. dokonce soudu i policii předložil videozáznam, na kterém tehdy pětiletý syn popisuje, že s bratrem nechtějí k mamince, protože na ně její druh „křičí a bouchá“ je. Do návrhu na předběžné opatření otec soudu napsal, že se domnívá, že „děti jsou šikanovány a bity“.

Ani to nepomohlo. Reportéři Seznam Zpráv už popsali, jak byl otcův boj se sociálními pracovníky, policií a soudy marný. Když se pokusil dostat děti do střídavé péče, znalci z oboru psychologie a psychiatrie vyhodnotili jako „vhodnější výchovnou osobnost“ matku – dnes odsouzenou za týrání.

František Š. by nyní za to chtěl pro sebe a své syny získat alespoň nějakou satisfakci.

„Včera jsem se bavil s naší právničkou, která u případu byla od začátku a všechno o něm ví. Zvažujeme, že podáme ještě nějakou stížnost na postup OSPODu v Brandýse nad Labem,“ uvedl František Š., jehož synové si následky týrání ponesou podle znalců po celý život.

„Nelze provádět žádné úkony“

Rodinu týraných chlapců měli na oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Brandýse nad Labem na starosti postupně dva pracovníci. Jenže ani jeden z nich už na úřadě nepracuje, stejně jako tam už nejsou jejich tehdejší nadřízení.

Současný vedoucí oddělení Jan Vaněk se odvolal na povinnost mlčenlivosti a nevyjádřil se ani k tomu, zda dodatečně postup bývalých zaměstnanců neprověří.

Starosta Brandýsa Robert Pecha vyjádřil týraným pochopení, ale víc už neudělá – Seznam Zprávám sepsal, proč nemůže.

„Plně souhlasím, že každé, i malé pochybení v souvislosti s ochranou dětí má dopady, které se prakticky nedají napravit,“ napsal redakci v e-mailu starosta Pecha s tím, že jakoukoli toleranci týrání odmítá. „V rámci ochrany dětí jsou však právě pro jejich ochranu přísná omezení v tom, co lze zveřejnit a k čemu se lze vyjádřit,“ uvedl ale dále.

Podle starosty na úřadu už „nelze provádět žádné úkony v této věci“, protože případ od roku 2021 přísluší do místa současného bydliště dětí. Starosta dále zdůraznil, že úředníci odboru jsou nezávislí na vedení města, a tudíž s tím stejně radní nemohou nic dělat. „Nemůžeme jim nařizovat ani vyžadovat žádná opatření nebo řešení,“ popsal Robert Pecha. To podle něj může jen nadřízený orgán, kterým je příslušný odbor Středočeského kraje nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo Seznam Zprávám odepsalo, že právo kontrolovat má jako přímý nadřízený orgán – krajský úřad.

„MPSV je ústředním orgánem státní správy v oblasti sociálně-právní ochrany dětí, přičemž vykonává ve vztahu k ní zejména legislativní, metodickou a analytickou činnost. Znamená to, že k uvedenému případu nemá MPSV k dispozici žádné informace a navíc v oblasti sociálně-právní ochrany platí striktní mlčenlivost,“ napsalo oddělení mediální komunikace ministerstva.

Středočeský kraj slíbil, po druhé urgenci reportérů, že se postupem sociálních pracovníků z Brandýsa bude zabývat.

„Mrzí mě, že příslušní pracovníci OSPOD nezasáhli dříve,“ uvedla pro Seznam Zprávy hejtmanka Petra Pecková (STAN) a její kolega radní Martin Hrabánek z ODS, který má sociální oblast na starosti, dal příslib vše prověřit. „Rozhodně budeme zjišťovat, kde nastala chyba a proč v průběhu několika let ochrana dětí nezafungovala,“ vyjádřil se Hrabánek.

František Š. by se mohl též obrátit na ombudsmana. Kontrola OSPOD je i v jeho gesci.

„Obecně platí, že může veřejný ochránce práv prověřit postup OSPOD, pokud se na nás rodina obrátí. Posuzuje, zda sociální pracovníci postupovali v souladu s právem a v zájmu dítěte. Působnost ombudsmana se ale nevztahuje na rozhodování soudů ani na trestní řízení,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

Později doplnila, že František Š. by mohl žádat i finanční odškodnění. „Otec se může obrátit na Ministerstvo práce a sociálních věcí a může požadovat odškodnění za nemajetkovou újmu způsobenou nesprávným postupem úřadu,“ dodala Bočková.

Článek jsme doplnili o další vyjádření mluvčí ombudsmana Markéty Bočkové týkající se možnosti nároku na odškodnění.

Reklama

Doporučované