Hlavní obsah

Matka s druhem roky surově bila syny. Spát museli ve sklepě na pytli sena

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Chodba ke sklepu v bytovém domě, kde museli chlapci podle obžaloby spát.

Reklama

Soud začne v pondělí projednávat případ týrání dvou chlapců. Podle obžaloby je matka s druhem bili pěstmi, vařečkou či je zavírali do sklepa. Týrali je minimálně od doby, kdy jednomu z dětí byly tři roky a druhému pět let.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I mezi případy nejtvrdšího násilí vůči dětem bude mít tento, který se odehrával na okraji středočeského městečka s více než 12 tisíci obyvateli, své místo.

Dosud neznámou kauzu objevily Seznam Zprávy krátce před zahájením soudního procesu. Obžaloba popisuje, jak za dveřmi jednoho bytového domu nejméně dva roky týrali dospělí žena a muž, matka a její druh, dva chlapce. Lenka K. a Ivan F. se vůči dětem, jimž byly tři roky a pět let, dopouštěli nejhrubšího násilí.

Bili je pěstí nebo vařečkou, škrtili je a zavírali na noc do sklepa, kde je nechávali spát bez přikrývky jenom na vycpaném pytli. Trvalo to několik let a zlom přišel ve chvíli, kdy si učitelka v základní škole všimla, že její žák nemůže skoro chodit.

Převezli ho do nemocnice a tam personál zjistil, že dítě má modřiny po celém těle, oteklá chodidla nebo vytrhané vlasy.

Pětatřicetiletá matka je ve vazbě, muže-druha stíhají jako uprchlého. Dětem podle žalobce způsobili těžkou újmu na zdraví, sazba trestního zákoníku má pro takový čin pět až dvanáct let vězení.

Podle znalců bylo týrání tak kruté, že bude mít pro chlapce s největší pravděpodobností doživotní následky. „Trpěl syndromem týraného a zneužívaného dítěte,“ citovala ze závěrů znaleckého zkoumání žalobkyně Miloslava Zagorová.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Část obžaloby proti Ivanu F. a Lence K.

Detaily případu má redakce k dispozici z obžaloby, kterou se jí podařilo získat. Podle ní oba chlapci, kterým je teď osm a deset let, opakovaně policistům své týrání popsali.

„Oba mě mlátili rukou, vařečkou přes zadek, břicho, nohy a záda nebo ostrým nožem přes chodidla,“ řekl starší chlapec při jednom výslechu o násilí své matky a jejího druha.

Foto: Kristina Ciroková

Matku chlapců obžalovanou z týrání přivedli v pondělí ráno k soudu. „Je mi líto, že se to stalo,“ prohlásila Lenka K. v soudní síni s tím, že se chtěla omluvit už dříve. „Ale nebylo mi to umožněno,“ řekla.

Ve sklepě spali na pytli

Děti také uvedly, že zatímco matka a její partner odpočívali, musely uklízet - koupelnu, pokoj, chodbu nebo kuchyň.

V případě, že práci neudělaly nebo úkol nesplnily, přišel trest. „Někdy nás bili každý den,“ popsal starší chlapec dále policistům. Mlátili ho tak, že měl dokonce podle lékařů zlomené žebro.

„Když jsme měli modřiny, zamkli nás v pokoji nebo do sklepa a večer nebo až do rána nás nepustili,“ řekl pak policii mladší chlapec. Obžaloba popisuje, jak ve sklepě ležel někdy i celou noc - jen na černém pytli naplněném senem. Policii řekl, že mu byla zima a že k jídlu ani k pití nic nedostal.

Tuto část výpovědi potvrdila vyšetřujícím úřadům i sousedka z domu. Policistům popsala, že v létě 2020 slyšela ze sklepa dítě volat, že tam už nechce být. „Se sousedem jsme klepali na dveře sklepa, ale nikdo se neozýval,“ řekla. Doplnila, že matku Lenku K. ještě ten den večer viděla, jak pro syna do sklepa šla.

Další lidé z domu nyní Seznam Zprávám popsali, že chlapci na ně působili zakřiknutě. „Když děti čekaly na chodbě, stály zaraženě, byly bez úsměvu,“ uvedla bývalá sousedka obžalované ženy.

Co řekla učitelka

Na týrání dětí přišla až v lednu 2021 třídní učitelka v základní škole, když si u svého žáka všimla pohybové indispozice. Telefonovala matce a ta jí - jak vypověděla kantorka při vyšetřování - řekla, že její syn nemůže chodit, protože doma skákal po kostičkách stavebnice Lego.

„A modřiny na stehnech a zadku měl prý z toho, že občas dostal nějakou ránu, protože zlobil,“ popsala učitelka policistům, co jí obžalovaná žena tehdy řekla.

Jindy zase obžalovaná Lenka K. učitelce tvrdila, že má chlapec podlitiny, protože se strkal se svým bratrem.

Osoby obžalovaných: agresivní, asociální

Obžalovaná matka Lenka K. je podle znalců duševně nestabilní, vznětlivá a reaguje nepřiměřeným chováním. Je nepřátelská, zlostná a chová se agresivně k druhým a má útočné myšlení.

Její druh Ivan F. je podle závěru znalců extrovertní osobnost, chybí mu empatie a má vysoké sebevědomí. Výsledky osobních testů přímo neukázaly na jeho agresivitu, ale na antisociální chování. Záměrně zkresluje informace.

O oba týrané chlapce se nyní stará jejich otec.

Policistům popsal, že první modřiny na zádech a nohách svých synů zaznamenal už v roce 2017. Obrátil se kvůli tomu na odbor sociální péče. Jenže ten případ nevyřešil.

Matka pak podle tvrzení otce přestala dodržovat dohodu a on vídal chlapce stále méně.

Poté, co vyšla zranění chlapců najevo a začala je vyšetřovat policie, se matka podle bývalých sousedů chovala, jako by se nic nestalo.

„Bavila se s námi normálně. Úplně jsem na ni zírala,“ řekla už citovaná žena z domu.

Reportérka Seznam Zpráv navštívila matku obžalované ženy, ale nebyla doma. Vyjádření obžalované Lenky K. se získat nepodařilo, je ve vazbě.

Odmítla vypovídat. Stejně jako její spoluobžalovaný druh Ivan F., jehož fotografie je stále v policejní databázi hledaných osob.

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Po muži v současné době pátrá policie.

Po podání obžaloby utekli na Ukrajinu

Státní zástupkyně Miloslava Zagorová navrhla v obžalobě, aby byla matka chlapců Lenka K. odsouzena k osmi rokům ve vězení. A její druh Ivan F. na sedm let.

„Není totiž běžné, aby děti ve věku poškozených rády uklízely domácnost, nevadilo jim, že byly zavírány do temného sklepa bez vody, jídla nedostatečného ošacení, spaly na zemi mimo svůj pokoj a nechtěly si hrát a chodit mezi ostatní děti na hřiště,“ uvádí žalobkyně v obžalobě.

Obžalovaní už v bytovém domě, kde podle žalobkyně své děti týrali, nežijí. Poté, co na ně loni v létě byla podána obžaloba, uprchli na Ukrajinu. Na oba byl vydán zatykač. Matku chlapců však nedávno zadrželi a vydali do Česka. Ve vazbě skončila před dvěma týdny.

Ivana F., který je ukrajinským občanem, úřady jeho země do Česka nevydaly. „Jako svého občana jej ukrajinské úřady ze země nevydaly, bylo tak namístě zahájit řízení proti uprchlému,“ uvedl mluvčí pražského krajského soudu Jiří Wažik.

Obžalovaný muž se tedy soudního procesu nezúčastní.

Text jsme aktualizovali o fotografii ze začátku soudního přelíčení.

Reklama

Doporučované