Hlavní obsah

Matka dostala za surové týrání dvou malých synů šest let vězení

Foto: Kristina Ciroková

Obžalovanou Lenku K. (zcela vlevo) přivádí eskorta k jednání soudu.

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud v Praze v pondělí rychle rozhodl případ týrání dvou chlapců, z něhož byla obžalována jejich matka. Podle obžaloby ona a její druh bili děti pěstmi nebo vařečkou. Proces s druhem, který je na útěku, pokračuje.

Článek

Krajský soud v Praze poslal do vězení Lenku K. za to, že se s druhem Ivanem F. několik let dopouštěla hrubého násilí na dvou synech.

Podle nepravomocného rozsudku, který byl vynesen hned v den zahájení procesu, by měla jít na šest let do vězení. Soudkyně Jana Nováková vedle trestu vězení také rozhodla, že obžalovaná musí oběma synům zaplatit odškodné. Staršímu jeden milion korun, mladšímu 750 tisíc.

„Soud připouští, že částka je poměrně vysoká,“ uvedla soudkyně. „Ale vzhledem k tomu, že se to dělo malým chlapcům, má soud za to, že ty částky jsou poměrně přiléhavé k tomu, co museli prožít i vzhledem k tomu, že jim to dělala jejich matka,“ vysvětlila.

Jak obžalovaná matka, tak i státní zástupkyně si vzaly čas na rozmyšlenou, zda proti rozsudku podají odvolání.

Poté, co padl verdikt, zahájil soud v nepřítomnosti líčení s druhem Lenky K. Ivan F. zmizel na Ukrajině, je proti němu vedeno trestní řízení jako proti uprchlému a kauza byla vyčleněna k samostatnému projednání.

Vrátit čas

Týrání popsané obžalobou začalo, když dětem bylo tři a pět let, a trvalo několik let. Dospělí bili oba chlapce pěstí nebo vařečkou, škrtili je a zavírali na noc do sklepa, kde je nechávali spát bez přikrývky na pytli vycpaném slámou.

Obžalovaná Lenka K. na začátku soudního jednání projevila lítost, co svým dětem udělala. „Je mi líto, že se to stalo,“ řekla s tím, že se za všechno chtěla omluvit, už když bylo týrání odhaleno a úřady daly děti k jejich otci. „Já jsem se od počátku snažila, když šly k otci, se za všechno omluvit, ale nebylo mi to umožněno,“ uvedla.Lenka K. své činy přiznala. Když se jí soudkyně ptala, zda souhlasí s popisem skutku i s použitou právní kvalifikací, odpověděla: „Ano.“

Státní zástupkyně Miloslava Zagarová ženě u soudu navrhla minimálně šestiletý trest ve vězení. „Vzhledem k tomu, že obžalovaná byla vlastní matkou chlapců a jako taková měla větší podíl na páchání této trestné činnosti, byla zodpovědná za to, jak se k nim kdo chová,“ zdůvodnila žalobkyně svůj návrh trestu. „Nezastala se jich, nechránila je. A je otázka, zda jí jednou synové odpustí, čeho se na nich dopouštěla,“ doplnila.

Když pak dala soudkyně Lence K. poslední možnost se vyjádřit, obžalovaná prohlásila: „Kéž by se dal vrátit čas.“

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Obžalobu v případě týrání dvou chlapců má redakce k dispozici.

Podle obžaloby, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, děti při vyšetřování policistům popsaly detaily, jak byly týrány.

Uvedly například, že zatímco matka a její druh odpočívali, musely uklízet – koupelnu, pokoj, chodbu nebo kuchyň. V případě, že práci neudělaly nebo úkol nesplnily, přišel trest. „Někdy nás bili každý den,“ popsal starší chlapec policistům.

Matka a její druh ho mlátili tak, až měl podle lékařů zlomené žebro. Podle znalců bylo týrání tak kruté, že bude mít pro chlapce s největší pravděpodobností doživotní následky.

Osoby obžalovaných: agresivní, asociální

Obžalovaná matka Lenka K. je podle znalců duševně nestabilní, vznětlivá a reaguje nepřiměřeným chováním. Je nepřátelská, zlostná a chová se agresivně k druhým a má útočné myšlení.

Její druh Ivan F. je podle závěru znalců extrovertní osobnost, chybí mu empatie a má vysoké sebevědomí. Výsledky osobních testů přímo neukázaly na jeho agresivitu, ale na antisociální chování. Záměrně zkresluje informace.

Obžalovaní Lenka K. a Ivan F. se pokusili před soudem a vyšetřováním uprchnout. Poté, co na ně byla loni v létě podána obžaloba, zmizeli přes Polsko na Ukrajinu. Na oba byl vydán zatykač.

Lenku K. však nedávno úřady zadržely a vydaly do Česka. Ve vazbě skončila před dvěma týdny. Ivana F., který je ukrajinským občanem, tamní úřady do Česka nevydaly.

Kde přesně se tento obžalovaný nyní pohybuje, není soudu známo, avšak podle soudkyně Novákové je pravděpodobné, že někde ve Lvovské oblasti - odkud pochází a kde byla zadržena na útěku i Lenka K.

Podle soudu uprchlík na Ukrajině žije s dvouletou dcerou, kterou s Lenkou K. má. „O tom, jaké je tam výchovné prostředí, nemáme žádné poznatky,“ okomentovala situaci předsedkyně soudního senátu.

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Fotografie z policejního pátrání.

„Hrozně moc“ to bolelo

Případ obžalovaného Ivana F., jemuž obžaloba připisuje na týrání dětí stejný podíl jako nepravomocně odsouzené družce, začal soud projednávat po vynesení rozsudku nad Lenkou K. V procesu musí provést veškeré dokazování.

Jednání začal soud tím, že přehrál videozáznamy výslechů obou malých chlapců. Děti na nich týrání popisovaly. Mladší, dnes osmiletý chlapec policistovi řekl, že je dospělí „mlátili“ nožem přes chodidla. Větší bolest prý v životě nezažil. Na otázku, jak moc to bolelo, odpověděl: „Hrozně moc.“

Obě děti také shodně vypověděly i to, že jim matka dávala k jídlu jen suchý chleba a vodu. „Od pondělí do pátku, i přes víkendy,“ řekl kriminalistovi při výslechu mladší ze synů. Dodal, že dospělí měli v lednici „dobroty“.

Oba chlapci také ve speciální výslechové místnosti, kde seděli na gauči a mohli si hrát s hračkami, popsali i to, jak je Lenka K. zavírala do sklepa. Starší syn uvedl, že někdy ho tam dala místo toho, aby šel do školy. Byl tam zamčený někdy až do večera a někdy i přes noc. Bez jídla a pití. „Byly tam akorát myši,“ řekl při výslechu.

Soud s uprchlým Ivanem F. bude pokračovat koncem listopadu.

Reklama

Doporučované