Hlavní obsah

Zničené zuby a žádné odškodné. Strašidelný příběh z pražské kliniky

Foto: Seznam Zprávy

Garik Kalendzhyan (vlevo) a jeho syn Karen (vpravo) vlastnili kliniku, na které pacientu Denisu Makurovovi poničili lékaři zuby.

Reklama

Článek

Jde o další z kauz, do níž jsou zapojeni podnikatelé ze zemí bývalého Sovětského svazu, kteří dělají byznys v Česku. Seznam Zprávy popsaly případ zubní kliniky v Praze, ve které v době, kdy ji vlastnili dva muži z Ruské federace napojení na prokremelskou stranu Jednotné Rusko, ordinovala lékařka bez aprobace. Jeden z klientů, kterému doktorka poškodila chrup, zatím marně čeká na soudem přiřknuté odškodnění.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak je možné, že na soukromé klinice léčila v Česku neaprobovaná zubařka?
  • Jak podnikání v zubním lékařství vysvětlují ruští podnikatelé, původně výrobci nábytku?
  • A co nám celý případ prozrazuje o fungování byznysu s východní stopou v České republice?

Případ Denise Makurova a jeho zničených zubů sahá až k bývalým regionálním představitelům strany Jednotné Rusko a ukazuje, jak mohou majetky Rusů napojených na režim Vladimira Putina komplikovat život obyvatelům Česka.

Vraťme se na ale začátek příběhu: v roce 2016 se Makurov léčil s chrupem na pražské klinice Salius. Nejdříve docházel na běžné zákroky, pak mu ale tamní ortodontistka Oxana Sorokina slíbila, že mu odstraní těžkou vadu chrupu. To se ale nepovedlo. Naopak léčba zuby poškodila a Makurov musel podstoupit další operaci, která mu chrup zachránila.

„Jak se ale později ukázalo, vystudovaná lékařka (Oxana Sorokina) původem z Kazachstánu nikdy neměla povolení ordinovat v Česku. Neměla nutnou aprobaci a nikdy nebyla členkou České stomatologické komory,“ popisuje investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Denis Makurov.

Problémy s odškodným

Makurov proto podal na kliniku žalobu, soud vyhrál a získal nárok na odškodné ve výši bezmála milion korun. Peníze ale nikdy neviděl. Garik Kalendzhyan a jeho syn Karen totiž mezitím zdravotnické zařízení prodali a podle soudu nový majitel, který škodu nezpůsobil, nemusí odškodné platit. Mladý muž s ruskými kořeny tak dost možné své peníze nikdy neuvidí.

Navíc mladší z dvojice Seznam Zprávám přes svého advokáta vzkázal, že s otcem byli „pouze investory“ a že lékařské záležitosti řešila jednatelka a zároveň zubařka Olga Kosinová. Také uvedl, že by Makurov měl vymáhat odškodnění po lékařce - Oxaně Sorokině - a ne po klinice. Kosinová nicméně redakci sdělila, že personální záležitosti řešili právě Kalendzhyanové.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

„Přestože Denis Makurov má silné pochybnosti o tom, jestli prodej neproběhl jenom naoko, jestli dál tu kliniku nevlastní rodina Kalendzhyanových, protože to zařízení třeba používá stále stejný název a dokonce i stejné logo, tak nový majitel říká - a to podle toho, jak jsem s ním mluvil, znělo i celkem věrohodně - že je z té věci nešťastný, že nechal původní název, protože lidé už na něj byli zvyklí a že vůbec v době koupě netušil, že tam takový spor existuje,“ popisuje Blažek.

Majitelé napojení na Putinovu stranu

Celý příběh je ale zajímavý ještě z jednoho pohledu: sahá i do ruské politiky. Bývalí majitelé kliniky, Kalendzhyanové, podle ruských médií - například listu Kommersant - mají arménský původ a ve městě u Nižního Novgorodu vlastní nábytkářskou fabriku. Především ale ještě donedávna patřili mezi regionální představitele strany Jednotné Rusko, která tvoří jeden z pilířů režimu Vladimira Putina.

„Působili jako poslanci v regionálním zastupitelstvu. Otec Garik, který byl veden jako jednatel pražské dentální kliniky, předsedal zastupitelskému sboru v Bogorodsku. A také mladší Karen, který kliniku vlastnil, se v ruské politice pohyboval podle ruských zdrojů řadu let,“ vysvětluje investigativní reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička. Dodává, že oba skončili v politice letos v červnu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička.

V Česku pak podle něj měl Garik Kalendzhyan působit už od roku 2006, kdy koupil v Praze luxusní vilu za 41 milionů korun. O rok později jeho syn Karen vstoupil do kliniky Salius.

„My jsme se po zahájení té války na Ukrajině věnovali celé řadě případů ruských firem a ruských byznysmanů s aktivitami v Česku. (…) Ale šlo o politiky z centrální ruské sféry. Tady je zajímavé, že jde o regionální politiky, ke kterým bychom se asi nedostali jinak než přes tuhle zajímavou kauzu. A já si kladu otázku, jestli bezpečnostní složky v téhle zemi mají přehled i o lidech tohoto typu. O menších rybách, ale určitě ne nezajímavých,“ vysvětluje Pšenička.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co ještě může Denis Makurov udělat, aby odškodnění získal, nebo že se firma, do které spadala i dentální klinika, během prodeje rozdělila na dvě části a proč je to důležité. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované