Hlavní obsah

Když firmám řeknete, že asi bude hůř, tak krize přijde, říká šéf Deloitte

Miroslav Svoboda je šéfem české pobočky Deloitte. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Když vám někdo řekne, že bude krize, a vy se podle toho začnete chovat, tak ta krize přijde,“ říká šéf Deloitte Miroslav Svoboda s tím, že tuzemské firmy se teď přesně tak chovají, i když by mnohdy nemusely.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Už dnes večer vyhlásí společnost Deloitte tradiční žebříček nejrychleji rostoucích firem střední a východní Evropy. Poslední dva roky mu dominují Češi, a jak se zdá, z výsluní se tuzemské startupy a technologické firmy nestáhly ani tentokrát.

„Stále platí ty zásadní trendy. Například že zhruba třetina firem ze středoevropského žebříčku je z České republiky a stále se disproporčně lépe prosazují i z hlediska celkového pořadí,“ říká v rozhovoru pro pořad Agenda SZ Byznys šéf tuzemské pobočky poradenské firmy Deloitte Miroslav Svoboda, podle kterého je zde prostor pro růst nově vznikajících firem i v době, kdy Evropu trápí inflace, drahé energie, drahé peníze a válka.

Místo e-commerce umělá inteligence

Zatímco v minulosti se prosazovaly zejména firmy zaměřené na e-commerce, dnes dominuje IT a umělá inteligence. „Tyto trendy ženou nahoru i nově vznikající firmy, které by dříve vůbec neměly možnost na trhu působit, protože by byly blokovány nutností velkých investic. Dnes jsou ale tyto technologie dostupné, proto tyto obory rostou rychleji,“ dodává Svoboda.

Zaklínání se krizí

Současná situace firem v České republice pak podle něj není tak dramatická, jak by se mohlo z makroekonomických čísel zdát.

„Z hlediska finanční stability jsme na tom pořád dobře a jde jenom o to očekávání. Když vám někdo řekne, že bude krize, a vy se podle toho začnete chovat, tak ta krize přijde. Taková je do jisté míry současná situace,“ říká Svoboda s tím, že tak se dnes firmy chovají. „Bohužel to očekávání je, že bude hůř, a to se určitě někde musí projevit,“ dodává Svoboda, podle kterého nyní skeptickému očekávání firem nahrává i politická situace.

„I způsob, jakým vláda strukturovala balíček a jak ho ne úplně příznivě nasměrovala směrem k firmám,“ dodává s tím, že jako expert na daňovou oblast sleduje s lehkým zděšením, jak se pravicová vláda pustila do přímých daní.

„Já bych spíše očekával nějaké iniciativy k tomu, aby přišla nová aktivita a aby firmy měly motivaci vytvářet tu zisk a nechávat ho u nás. Místo toho vidíme zvýšení daní firem, zvýšení ceny práce a zvýšení progrese,“ říká. Podle něj jen díky tlaku OECD na zamezení daňových úniků dnes není pro firmy tak jednoduché přesunout sídlo do zahraničí. To pomáhá i České republice k tomu, aby firmy „neutíkaly“ ze země.

Výběr daní je otázkou kondice firem

„Z tohoto pohledu si nemyslím, že by mělo dojít k nějakému exodu. Samozřejmě je ale otázka, v jaké kondici ty firmy budou. Když přijde krize, poklesnou zisky a pak budou i jiné odhady toho, co se dá vybrat na daních,“ dodává.

Už teď se například ukázalo, že český stát nevybral na dani z mimořádných zisků tolik, kolik si sliboval, a tyto peníze příliš rozpočtu nepomohou. „V momentě, kdy opravdu půjdeme do krize, tak si zaděláváme na další problém,“ dodává Svoboda.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované