Hlavní obsah

Někteří dodavatelé tepla zdražili až o 167 %

Kam se budou podle Mirka Topolánka, předsedy Teplárenského sdružení, vyvíjet ceny tepla? Pusťte si pořad a podcast Agenda.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další položka, která v rozpočtech českých domácností šplhá rychle nahoru, je teplo. Měsíční zálohy za teplo v malých městech vyskočily klidně ze 4 tisíc nad 10 tisíc korun. Teplárna v Hrádku nad Nisou zdražila o 167 %.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Teplo v České Třebové podražilo o 140 % a v Benešově o 100%. Podle předsedy Teplárenského sdružení a bývalého premiéra za ODS Mirka Topolánka se ceny utrhly výhradně u malých tepláren:

„Neměly dopředu nakoupeny povolenky, nebo jim vypadl dodavatel plynu. Stejně jako byla Bohemia Energy u elektřiny, tak tady byla společnost Lumius a další, které vypověděly dodávky,“ řekl pro Agendu SZ Byznys.

Protože některé menší teplárny neměly předkoupený plyn a elektřinu, musely nakupovat „last minute“ na burze za vysoké ceny: „Tím pádem se začaly pohybovat na spotovém trhu, kde jsou ceny několikanásobně vyšší. A proto ta cena vzrostla,“ uvedl Topolánek.

Proč si malé teplárny nenakoupily dopředu? Podle Topolánka takový pohyb cen nepředpokládaly: „U těch menších výroben nemají takové analýzy. A některé nemohly předpokládat, že ceny takto jednorázově vyskočí. A mnohdy jim dodavatel smlouvu vypověděl a dostaly se do pasti. Nicméně dlouhodobě by se to mělo srovnat,“ uvedl Topolánek.

U velkých dodavatelů tepla, které Topolánek v čele Teplárenského sdružení zastupuje, rostly ceny také, v průměru o 10 - 15 %. A to podle toho, jestli teplo vyrábějí z uhlí nebo z plynu: „Ve výrobě tepla z uhlí ta cena vzrostla mezi 8 až 25 procenty, v průměru opravdu kolem 10 %. Nicméně u plynárenských výrob to bylo 3 až 30 procent v průměru,“ upřesňuje Topolánek.

Další skok v cenících přinese další zúčtovací období, to se na nich projeví stoupající cena emisních povolenek, kterými se teplárny vykupují za vypouštění skleníkových plynů. „Vzrůstající ceny povolenek se projeví až v následujícím období,“ tvrdí Topolánek.

Mirek Topolánek

– od února 2022 znovu předsedá Teplárenskému sdružení

– manažer ve slovenském přepravci plynu Eustream, který patří do skupiny EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského

– 2006–2009 premiér České republiky (ODS)

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované