Hlavní obsah

V obnovitelných zdrojích už nedoháníme Západ, ale i Polsko nebo Rumunsko

Doháníme Západ, ale i Polsko či Rumunsko, co se obnovitelných zdrojů týče, říká šéf Solární asociace Jan Krčmář.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve výstavbě obnovitelných zdrojů energie, tedy jak solárů, tak větrných elektráren, Česko jednoznačně zaspalo. Nyní už nedoháníme vyspělé západní země, ale už i třeba Polsko nebo Rumunsko, říká ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Energetická krize naplno dopadá na celou Evropu včetně České republiky. Kvůli ruskému napadení Ukrajiny a následným sankcím Moskva bojkotuje dodávky svého plynu a Evropa se snaží od tohoto zdroje radikálně odstřihnout. Je totiž nejen nejistý, ale hlavně peníze za nerostné bohatství financují agresivní ruskou politiku. Ceny plynu a s ním i elektřiny tak stoupají k astronomickým sumám a všechny země se potýkají nejen s problémem, jak výdaje zaplatit, ale kde vůbec zdroje energie vzít.

Právě proto zažívá nebývalý boom sektor obnovitelných zdrojů, který by potíže mohl alespoň pomoci vyřešit.

„Bohužel, v této oblasti jsme zaspali,“ řekl v pořadu Agenda SZ Byznys ředitel Solární asociace Jan Krčmář. Jako hlavní problém a brzdu ve výstavbě solárních, ale i větrných elektráren vidí především byrokracii. „Naprosto klíčové jsou v tom povolovací procesy. Nyní je prakticky nemožné postavit větší větrnou, ale i solární elektrárnu,“ říká. Developeři, kteří by rádi takovou stavbu uskutečnili, podle něj musí čekat na potřebná razítka i roky, a raději proto odcházejí do zahraničí.

Ještě před několika lety bylo lídrem v budování takových zdrojů energie především Německo. „V současné době už nedobíháme jen Západ, ale i například Polsko, Rumunsko nebo Estonsko,“ popisuje situaci Krčmář. Právě tyto země totiž radikálně zjednodušily výstavbu větrných či solárních elektráren.

Jan Krčmář

  • Studoval politologii ve Vídni.
  • Od roku 2019 předseda představenstva Solární asociace, ředitelem je od ledna 2022.
  • Dříve působil v mezinárodní solární společnosti Photon Energy.

Vláda sice nedávno zjednodušila povolovací proces pro stavbu menších obnovitelných zdrojů, ale podle Krčmáře je to stále málo. Česká ekonomika totiž stojí na velkých průmyslových firmách s velkou spotřebou. A zde se nic nezměnilo. Jako příklad „jak na to“ uvedl šéf Solární asociace právě Polsko, kde nově fungují takzvané PPA smlouvy. Velký spotřebitel uzavře dohodu s firmou, která vybuduje velkou solární či větrnou elektrárnu vlastně kdekoli v zemi, a továrna pak proud odebírá z přenosové soustavy. Výstavba takových elektráren je tam také mnohem jednodušší.

„U nás jsou problémem hlavně územní plány. My už jednáme s Ministerstvem pro místní rozvoj a doufáme, že přijde nová, větší novela zákona, která by proces zjednodušila i pro velké spotřebitele,“ řekl Krčmář.

Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu nahoře.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované