Hlavní obsah

Dobrovský a Šídlo: S těmi, kdo šíří kulturu smrti, nemá smysl jednat

Foto: Paměť národa

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Západ čelí krizi ze všech stran. Po ruském napadení Ukrajiny přišel na řadu útok Hamásu na Izrael. Hrozí našemu světu chaos a rozvrat, kterému nebude schopen čelit? Hostem podcastu Dobrovský & Šídlo je bývalý politik a diplomat, mj. exvelvyslanec v Izraeli, Michael Žantovský.

Až do minulého měsíce se v některých směrech události na Blízkém východě vyvíjely relativně příznivě. Ne v řešení palestinské otázky, ale ohledně sbližování a navázání styků a komunikace mezi řadou států v oblasti.

„Ve dnech, kdy k tomu zvěrstvu došlo, měly tyto procesy kulminovat dohodou mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Je naprosto důvodné se domnívat, že úder Hamásu byl směřovaný proti této dohodě. A to ze strany největšího protivníka Saúdské Arábie, šíitského Íránu,“ říká Michael Žantovský.

Jindřich Šídlo dodává: „V devadesátých letech jsme doufali v mírový proces, pak jsme zjistili, že to nejde, situace se dál komplikovala. A teď už dlouhá léta žijeme v tom, že z Gazy létají rakety a následuje tvrdá reakce Izraele. Dá se něco změnit? Nebo jenom k horšímu? Jak z té pasti ven?“

„Jsem celoživotní optimista, takže se nesmířím s tím, že to nejde,“ odpovídá Michael Žantovský. „Jenom jsme tu cestu zatím nenašli. Ale ona neexistuje v samotném půdorysu Blízkého východu nebo jenom mezi těmi dvěma komunitami.“

Foto: zantovsky.cz

Michael Žantovský.

Žantovský je toho názoru, že tak jako po 2. světové válce bude třeba se v této oblasti obrátit k systému mezinárodního dohledu, včetně prvků vojenských a bezpečnostních. Vzhledem k tomu, jak dopadla vláda Hamásu v Gaze, se jiné řešení nenabízí.

„Já jsem skeptik,“ reaguje Jan Dobrovský. „Koncept mezinárodního dohledu? Vzpomeňme si na mise OSN, to nebývá žádná hitparáda. Buď jsou svědky něčeho, do čeho nezasáhnou, nebo selžou úplně a ještě pomůžou nějakému průšvihu. Obávám se, že OSN je instituce, jejíž akční rádius je velmi malý. To se ukázalo i u konfliktu s Ruskem.“

Michael Žantovský ovšem nemá na mysli výhradně působení OSN. Spíš skupinu zemí, které na řešení situace mají zájem.

Blízký východ se ohromně proměnil. Jsou tam dnes státy, které mají zájem na stabilitě a porážce terorismu stejně jako my. A Hamás útočí nejen proti Izraeli, ale i proti stabilitě celé té oblasti, ve spojení se svými sponzory z Teheránu a Moskvy. Útočí proti mezinárodnímu řádu jako takovému.
Michael Žantovský

V podcastu Dobrovský & Šídlo se mluvilo i o tom, jak se vypořádat s asymetričností konfliktu, kdy proti sobě stojí stát a teroristická organizace, která do svých bojů zatáhla prakticky veškeré civilní obyvatelstvo na území, které ovládá. Nebo přinejmenším své vlastní lidi automaticky používá jako rukojmí a živé štíty.

„Budeme-li tolerantní k netoleranci, spácháme sebevraždu. Ale když ji nebudeme páchat a tu toleranci neprojevíme, pak se v očích některých kritiků dopouštíme porušení etických principů,“ říká Jan Dobrovský.

Michael Žantovský k tomu podotýká: „Mezinárodní právo zakazuje útoky proti civilnímu obyvatelstvu. Což přesně dělá Hamás. Izrael neútočí cíleně na civilní cíle. Ale je velmi obtížné rozlišit v hustě zalidněném pásmu Gazy civilní cíle od vojenských. Obávám se, že se to hlavně týká mladých mužů. A nezapomínejme – každý mladý muž, a dokonce každé dítě je pod kontrolou Hamásu. Postupně cvičené, indoktrinované a pro ten boj použité.“

Zakázané slovo terorismus

Jedna věc jsou útoky Hamásu na Izrael, druhá naše potíže s terminologií. Třeba postup, který při referování o současných událostech používá ve svém zpravodajství britská BBC, považuje Jindřich Šídlo za nepochopitelný.

Proč ikona žurnalistiky a veřejné služby odmítá nazývat Hamás teroristickou organizací? Pro mě je to popření žurnalistiky. Je to šokující. Jedenácté září byla tedy podle tohoto mustru nějaká letecká nehoda s větším počtem obětí?! Ilustruje to hloubku problému, ve kterém jsme.
Jindřich Šídlo

Michael Žantovský k tomu dodává: „Obávám se, že jsme to jenom dlouho ignorovali. Ten zákaz používání slova terorismus v BBC je dlouhodobý, uplatňoval se v roce 2015 při atentátech na stadiony v Paříži, při útocích v metru v Londýně v roce 2005 a podobně. BBC nezná slovo terorismus. Jsou to radikálové, bojovníci, ale nejsou to teroristé, protože každý je zároveň údajný hrdina národně osvobozeneckého boje nebo podobný nesmysl.“

Žantovský připomíná i to, že se v posledních 25 letech v Evropě snažíme vytěsnit z pojmosloví cokoliv podobného pojmu nepřítel: „Nepřátelé neexistují, existují jen oběti. Je to kultura obětí špatného zacházení nebo přírodních podmínek.“

„Ale Hamás a jeho příznivci na rozdíl od nás vědí, že jsou naši nepřátelé,“ dodává Jindřich Šídlo.

Je možné rozlišit v pásmu Gazy rozdíl mezi civilistou a ozbrojencem? Jak potrestat zločin, který znamená pro Izrael totéž co 11. září pro USA? Jak se dá bojovat, když proti sobě nemáte stát, ale teroristy, kteří neuznávají právo na život a šíří kulturu smrti? A to i ve vlastních řadách? Poslechněte si celý 73. díl podcastu Dobrovský & Šídlo z produkce Paměti národa v přehrávači v samotném úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované