Hlavní obsah

Zuzana Čaputová: Stav demokracie je především krizí nás demokratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zuzana Čaputová byla hostem 90. dílu podcastu Dobrovský & Šídlo natáčeného před publikem v Bratislavě (na snímku během návštěvy Prahy)

Reklama

Článek

Když vešla v pondělí 22. dubna prezidentka Zuzana Čaputová na pódium bratislavského klubu Kácéčko, přivítaly ji skoro tři stovky diváků potleskem vestoje. Pro „prozápadní“ část Slovenska zůstává mimořádnou autoritou, přestože už za necelé dva měsíce její mandát skončí.

O druhý už ani neusilovala, a možná tak ulehčila cestu do prezidentského paláce Petru Pellegrinimu, jehož zvolením ovládla současná vládní většina pod vedením Roberta Fica všechny nejvyšší ústavní funkce.

„Nelituju svého rozhodnutí nekandidovat podruhé, stojím si za tím. A vůbec není jisté, jestli bych ty volby vyhrála, vzhledem k tomu, jak kampaň probíhala,“ říká první slovenská prezidentka.

A přestože by si už možná v téhle době, kdy je rozhodnuto o jejím nástupci, mohla dovolit být méně diplomatická, stále se velmi pečlivě drží role hlavy státu, jejímž úkolem je mimo jiné hájit pověst své země, i když nezakrývá znepokojení z výpadů některých politiků vládní koalice směrem k občanské společnosti, justici či dalším pilířům, na kterých demokracie stojí.

Testování hranic demokracie

„Hranice demokracie jsou teď na Slovensku testovány,“ říká prezidentka poté, co zdůrazní, že na Slovensku stále probíhají svobodné volby, funguje svoboda slova i systém brzd a pojistek. „Někteří poslanci vládní koalice se vyjadřují v tom smyslu, že protestní shromáždění na ulicích jsou na obtíž a že by měla být zrušena, což by pro mě byl asi nejtěžší exces, protože to je návrat před rok 1989.“

Foto: Ema Šídlová/Paměť národa

Natáčení podcastu Dobrovský & Šídlo se Zuzanou Čaputovou

Zároveň věří, že v 90. letech, „v období mečiarismu, kdy demokracie také procházela testem, vznikla na Slovensku kvalita, kterou by Slováci bez toho možná neměli“, a že právě to jim pomůže se vypořádat i s novými výzvami. Stejně jako to, že dnes už je Slovensko pevně zakotvené v EU a NATO. Jsou to podle ní ale především demokraté sami, kdo by neměl zapomínat plnit si domácí úkoly.

Když lidé z demokratického spektra mluví o krizi demokracie, které bezpochyby globálně čelíme, tak většinou máme tendenci mluvit o těch druhých, o těch, kteří tu demokracii ohrožují zvenku. Moje pozorování je, že (nynější stav) demokracie je především krizí nás demokratů.
Zuzana Čaputová

„Ten praktický aspekt demokracie a doručování výsledků je něco, na co si hlavně v době krizí musí dát demokratický tábor velký pozor. Nemluvě o dalších kvalitách, které v rámci demokratického tábora máme, jak se dokážeme rozhádat, jak si dokážeme vyčítat rozdíly v ornamentech, zatímco jsou ohrožené fundamenty demokracie,“ upozorňuje končící slovenská prezidentka.

Jaké jsou další plány Zuzany Čaputové po odchodu z úřadu? Co si myslí o rozhodnutí české vlády nepokračovat ve „zvláštních vztazích“ s Ficovým kabinetem? A proč podle ní Slovensko přece jen stále silněji míří západním směrem? Poslechněte si celou 90. epizodu podcastu Dobrovský & Šídlo - Live z Bratislavy v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované