Hlavní obsah

Glosa: A aplikaci máte? Lamentování s dobrou zprávou na konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Aplikaci máte?

Reklama

Článek

Zajímavé je, jak se technologické inovace prosazují snadno tam, kde nás spíš rozčilují, a naopak na místech, kde po nich toužíme, chybí.

Kartičku máte? Nejotravnější věta v dějinách nakupování pomalu mizí ze scény. Co kartička? Teď je důležité, jestli máte aplikaci! Bez aplikací jako zámku k otevření bájného světa slev už by, jak se nás snaží přesvědčit při pořizování potravin, drogerie i benzínu, nakupoval zřejmě jen blázen.

Ekonomka Jana Matesová se nebojí věci pojmenovávat velmi otevřeně a praktiky velkých obchodníků přirovnává k vydírání. Nakupujte, ale levně jen s aplikací, lákají řetězce. Ale možná je přesnější říct, že zaregistrovaní zákazníci platí ve skutečnosti normální ceny a ti ostatní přeplácí ještě víc.

Dobrá, můžeme namítat, že je to soukromý byznys, se kterým svobodně směňujeme svoje data. Jenže co pak říct na aplikaci, kterou budete potřebovat, pokud se rozhodnete použít pítko na vodu na nádraží. Státní Správa železnic chce tyto automaty rozmístit na velká nádraží v celé republice. Voda bude zdarma, ale jen půl litru denně (což je samo o sobě směšné) a navíc jen pro lidi s aplikací. Bez té se nikdo nenapije…

To je ukázkové a naprosto zbytečné vyhloubení digitálního příkopu tam, kde ani náznakem nemá co dělat. Rodič s dítětem si na cestu nemohou natočit dvě lahvičky vody. „Je nám líto, Pepíčku, bez aplikace to nepůjde,“ odpověděla by zřejmě Správa železnic na námitky žíznivého potomka. „Vodu si může dát jen tatínek, který je online, snad se s tebou rozdělí. Až pojedeš příště s babičkou, která si na chytrý telefon nezvykla, budete mít smůlu oba. Šťastnou cestu.“

Zajímavé je, jak se technologické inovace prosazují snadno tam, kde nás spíš rozčilují, a naopak na místech, kde po nich toužíme, chybí.

Vzpomínáte, jak málem s mávátky Češi oslavili, když se jen před pár lety Česká pošta odhodlala přijímat na svých pobočkách platby kartou?

Podobně je to i na úřadech, něco funguje, ale jinde jsme legračně zaostalí. Slovenský publicista Arpád Soltezs, který se po změně politických poměrů na Slovensku rozhodl usídlit v Praze, popsal mimoděk v rozhovoru pro Český rozhlas svou zkušenost unijního občana, který se hlásí k pobytu v Česku. Prý už jde na úřad potřetí: Jednou neměl kolky, jindy fotky, vše jede postaru. To prý je oproti Slovensku rozdíl, tam stačí QR kód… Je ale nutné dodat, že vyzdvihl přístup českých úředníků, byli podle něj ochotní, naslouchali a opravdu s lidmi hledali řešení problému. Prý jsme v tom před sousedy o dvě stě let napřed. Děkujeme, tak teď ještě ty aplikace…

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované