Hlavní obsah

Glosa: Babiš musel na své zahradě objevit ropu

Foto: Seznam Zprávy

Expremiér Babiš zveřejnil 12 kroků, jimiž by jeho hnutí bojovalo s drahotou. A zničilo státní rozpočet.

Reklama

Článek

Zarážející je, že Babišovi nejbližší, kteří se rádi prezentují jako rozpočtově zodpovědní, si netroufnou říct: Šéfe, neblázněte, to už je moc, to už nám lidé nesežerou.

Babišovo opoziční hnutí ANO tento týden zveřejnilo 12 konkrétních kroků, které by prosazovalo, pokud by bylo u moci. Jednoduše řečeno, rádo by všem přidalo peníze: důchodcům, státním zaměstnancům, rodičům s malými dětmi. A zároveň navrhuje obnovit tříčtvrteční slevy na jízdné, odpuštění některých poplatků, zrušení DPH u elektřiny, plynu a topení nebo zastropování cen benzinu a nafty.

Jde o pestrý souhrn, který by si netroufli navrhnout ani komunisté v nejlepší formě, protože by se jim lidé vysmáli. Existují jen dvě možnosti, kdy tohle může i ten největší levicový populista myslet vážně. Buď Andrej Babiš objevil v Česku nějaká ložiska plynu či ropy. Anebo chce pokračovat tak, jak vládl doposud – půjčovat si, uplácet voliče, rozhazovat peníze, po mně potopa.

Ukazuje se, že Andrej Babiš jinak politiku dělat neumí. Zarážející je, že jeho nejbližší jako Alena Schillerová, Karel Havlíček nebo třeba moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, kteří se rádi prezentují jako ti rozpočtově zodpovědní, mlčí a netroufnou si říct: Šéfe, neblázněte, to už je moc, to už nám lidé nesežerou.

Hnutí ANO to dlouhodobě nijak neprospěje. Voliči cítí, že to není míněno vážně, protože hnutí nepřichází s nějakým promyšleným komplexním řešením. Jen s nápady na výdajové straně rozpočtu, aniž by zároveň nabídlo řešení, kde na to vše vzít peníze.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Jak už kdysi zjistil Jiří Paroubek, s inflací přestřelených slibů se to nesmí přepísknout. Protože i levicový volič má svou hranici, kdy přestane věřit. Ale o budoucnost hnutí ANO zřejmě Babišovi nejde. Jde mu evidentně jen o jeho osobní profit v prezidentské volbě.

Je paradoxní, že zrovna tenhle miliardář před deseti lety vstoupil do politiky s heslem „řídit stát jako firmu“. A budoval si image člověka, který jako úspěšný podnikatel ví jak na to, se vším si poradí levou zadní, peníze umí vydělat a zároveň je šetrný.

Dnes víme, že nic z toho není pravda. Andrej Babiš je především sobecký. Dělá jen to, co je výhodné pro něj. Kromě zmíněných 12 bodů proti drahotě jsme si to tento týden ověřili ještě ve dvou jiných příkladech.

Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě konstatoval, že 90 procent meziročního nárůstu výdajů státního rozpočtu v roce 2021 nesouviselo s bojem proti covidu, kterým Babiš obří dluh obhajoval. Naopak, ač nám společně s Schillerovou pořád říkali, jak se z krize chtějí proinvestovat, ve skutečnosti stamiliardy půjčené na dluh prožrali.

Zároveň s tím, že Babiš jako politik umí jen rozhazovat veřejné peníze, jsme se ujistili, že Babiš jako podnikatel dokonale umí získat jakoukoliv dotaci. Tento týden vyšlo najevo, že jeho firmy vyčerpaly přes 70 milionů korun z vládního covidového programu na podporu zaměstnanosti Antivirus a navíc k tomu se ještě pokoušely žádat o náhradu za drahou elektřinu.

Není to objevné, ale pojďme si to znovu připomenout: Babiš dělá jen to, co je výhodné pro Babiše.

Reklama

Související témata:

Doporučované