Hlavní obsah

Glosa: Český pacient najednou pozvedl hlavu? Aby mohl nadávat?

Foto: Seznam Zprávy

Emancipace některých pacientů vůči zdravotníkům nabývá absurdních podob. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Článek

Část lidí vyzbrojena facebookovou moudrostí se rozhodla vylít si svou covidovou frustraci na lékařích, těch samých, kterým by ještě před časem s uctivostí leštila kliku se švěstičkami ze zahrádky v ruce.

Roky bojuje české zdravotnictví někdy více než s kvalitou péče, s přístupem lékařů a zdravotníků k pacientům. Naděje, že se to rychle po revoluci změní s novou generací, se příliš nenaplnila. Ještě před pandemií se nechal přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Vácha slyšet, že právě to pacienty v Česku trápí.

„Pokud si čeští pacienti na něco stěžují, ve většině případů jsou to právě nedostatky v přístupu k pacientům, kdy je lékař nekomunikativní, arogantní a podobně,“ uvedl.

Časy se změnily, ale rozhodně ne tak, jak bychom si představovali. Místo, aby se zrodil asertivní pacient bez cejchu prosebníka, objevil se agresivní hulvát, který vyhrožuje zaměstnancům nemocnic a místo poděkování trousí moudrosti o penězích za přeplněné JIPky.

Situace dospěla tak daleko, že sestry v očkovacích místnostech slýchají urážky a žádosti, aby vakcíny aplikovaly jen na oko do „svetru“. Středočeská záchranka na svém Twitteru víceméně prosí lidi, aby se k jejím členům chovali slušně. Skupina agresivních individuí se shromažďuje před domem prezidenta lékařské komory Kubka. To je dno, na které jsme neměli dosednout.

Téměř není den, aby média neinformovala o svědectvích zaměstnanců covidových oddělení, že jim rodina o život bojujícího člověka přišla poradit, jak mají léčit jejich blízkého. A že specializovaná péče se nedá srovnat s výsledky kdovíjakého odčervovadla či močoviny, která se doteď lila do aut.

Tak to je posun. Z lékařů, které společnost až nekriticky adorovala a titul MUDr. na kandidátce býval poukázkou na úspěch ve volbách, se stávají v očích části společnosti hlupáci, kteří neumějí dělat svou práci ani hledat na internetech nejnovější léčebné hity. To je nesmyslný výkyv a nepřijatelný stav.

Žijeme v době, kdy cokoli, co se má změnit, zdá se, potřebuje svou internetovou výzvu, takže jednu vyhlásíme: #uctudonemocnic.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované