Hlavní obsah

Glosa: Chceme věřit iluzím. I když jde o kryptoměny

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Majitel a šéf kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried. Takový to mohl být hezký příběh.

Reklama

Článek

Zkusit to může každý. V obchodních centrech po celém Česku jsou instalovány bitcoinmaty, kde lze nakoupit kryptoměny a zbohatnout při jejich očekávaném zhodnocení. Jen to vždycky nevyjde, jak ukazuje verdikt newyorského soudu, podle nějž majitel kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried zpronevěřil v letech 2019-2022 miliardy dolarů, které u něho investovali malí i velcí obchodníci.

Uvěřit výhodným investicím do nových technologií, a zvláště kryptoměn znamená vyplout do dobrodružných vod, kde čekají mnohá nebezpečí. Může se to stát u bitcoinmatu v Jihlavě, jehož prostřednictvím podle policejní zprávy zkoušeli podvodníci připravit důchodkyně o úspory, ale stejně tak na globální burze, kterou provozoval Bankman-Fried.

Občankám Jihlavy se člověk divit nemůže, ale o tom, proč na špek Bankmanovi-Friedovi skočili i protřelí byznysmeni, se spekuluje od loňského listopadu. Tehdy se zjistilo, že jeho burza FTX nedokáže uhradit své pohledávky.

Dnes už je známo, že peníze investorů z burzy zmizely v obchodní firmě Alameda Research, která patřila rovněž Bankmanovi-Friedovi. Posléze o ně přišla, ať už neúspěšnými obchody, úplatky politikům nebo nákupy luxusních nemovitostí. Investoři si mohli nepořádku všimnout, pokud by se do účetnictví burzy FTX včas podívali. Jak uvedl její první insolvenční správce, takový účetní chaos dosud nikdy neviděl. Nikdo z investorů si však účty ke kontrole nevyžádal.

Bankmanovi-Friedovi totiž bylo takřka nemožné odolat. Syn profesorů ze stanfordské univerzity, absolvent elitní školy MIT patřil k matematickým géniům, kteří se záhy po škole prosadili v tom nejvýnosnějším byznysu posledních let, tedy obchodování s kryptoměnami. Zároveň byl členem globální sítě miliardářů „Efektivní altruisti“, kteří na jedné straně dokázali hromadit zisky, na druhé straně je slíbili investovat do projektů na boj proti hladu a pandemiím.

Na Bankman-Friedovi navíc bylo vidět, že to myslí vážně. Podle Forbesu sice vydělal přes 20 miliard dolarů, peněz si však neužíval, chodil v kraťasech a starém svetru, jezdil v Toyotě Corolla, sdílel byt s kolegy ze své firmy. Až později tedy vyšlo najevo že šlo o nejdražší penthouse na Bahamách. Proto se jeho konferencí účastnili politici jako Bill Clinton nebo Tony Blair, proto se stal druhým největším sponzorem kampaně Joea Bidena, proto se jeho večírků účastnily slavné modelky, hvězdy stříbrného plátna i amerického fotbalu.

U takového člověka se peníze přece ztratit nemohly. Zároveň byla tolik povznášející představa, že vydělám jmění, a právě tím prokážu, že jsem nezištným filantropem. Za podobné iluze byli lidé vždycky ochotni platit miliony. V čase nových technologií je však nevýhodou, že se všechno příliš rychle mění. Iluze jménem FTX vydržela jenom tři roky.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:
Samuel Bankman-Fried (SBF)

Doporučované