Hlavní obsah

Glosa: Hledá se první dáma

Foto: Seznam Zprávy

Fronta ukrajinských uprchlíků před pobočkou úřadu práce v Praze.

Reklama

Článek

Účast první dámy na pomoci Ukrajincům by byla samozřejmě jenom symbolická. Jenže právě o symboly tu jde a je to jeden z důvodů, proč vlastně v naší parlamentní republice prezidenta máme.

Evropou zmítá válečný konflikt, do Česka se valí uprchlíci, vláda se může přetrhnout a Češi mohutně pomáhají navzdory ekonomickým problémům, které zemi zasáhly.

Jen na Hradě je ticho. Hradní kancelář v minulých dnech pouze oznámila, že pro uprchlíky vyčlení dva byty na Hradčanech. Jinak ale nejsou známy žádné dary, žádné proslovy, žádná podpora uprchlíkům ani nezištně pomáhajícím Čechům.

Ano, prezident na tom není zdravotně nejlépe, takže se nedá očekávat, že by někam vyjel osobně. I přesto ale v únoru našel síly natočit zdravici svým čínským přátelům k novému roku, kterou pak hrdě sdílela čínská ambasáda. O to víc by se mohl vybičovat, aby poděkoval také vlastním spoluobčanům.

A odhlédneme-li od Miloše Zemana – viděl někdo od začátku války na Ukrajině první dámu? Právě charita je přece tradiční příležitost pro manželku prezidenta, jak reprezentovat zemi. Nebo pro dceru Kateřinu Zemanovou, která tuhle roli za matku sem tam přebírá.

Nemusely by se ani vláčet přímo na hranice, jako to udělala hned zkraje uprchlické krize slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Bohatě by stačilo dojet do Kongresového centra v Praze a rozdat jménem prezidenta pár plyšáků. Nebo si popovídat s dobrovolníky.

Ivana Zemanová má také nadaci, která by mohla pomáhat. Poslední záznam na jejím webu je ale z listopadu loňského roku. A dotazy lidí na facebookovém profilu nadace, zda se bude nějak pomáhat Ukrajině, zůstávají bez odpovědi. Stejně jako dotazy novinářů, zda se první dáma nějak zapojí.

Ne že by to bylo nějaké překvapení – Hrad k žádné větší solidaritě nepřiměla ani covidová krize, která zasáhla řadu českých rodin, zdravotníky i další profese. Prezidentská kancelář se po kritice zmohla pouze na fotku první dámy, jak na hradním nádvoří nakládá igelitky s vitaminy pro seniory do kufru auta.

Účast první dámy na pomoci Ukrajincům by byla samozřejmě jenom symbolická. Jenže právě o symboly tu jde a je to jeden z důvodů, proč vlastně v naší parlamentní republice prezidenta máme. Ale Hradu současná situace zřejmě nestojí ani za jednoduché gesto.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované