Hlavní obsah

Glosa: Je vám dobře na home officu? Možná budete první, koho nahradí roboti

Foto: PopTika, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Mnozí zaměstnavatelé už teď požadují, aby se jejich lidé začali z domovů vracet do kanceláří.

Reklama

Článek

Vysoce kvalifikovaní lidé zjistili, že jim je doma dobře a že se nechtějí mačkat v metru při dojíždění, vyměňovat si zdvořilosti s kolegy u kávovaru a hrát pitomé psychologické hry na firemním teambuildingu.

Jeden personalista si mi stěžoval, jak je těžké shánět pro firmy kvalitní programátory. Namítl jsem, že to přece bylo vždycky. Už před lety mi majitel jedné z největších hostingových firem říkal, že tihle lidé mají jasný požadavek. Chtějí „3K“. Tedy „kilo, káru a Karlín“. Přeloženo do běžné češtiny, požadují plat sto tisíc měsíčně, služební auto a pracovní místo v Karlíně.

Personalista se zasmál, že to už dávno neplatí. Víc sexy než Karlín jsou dnes Holešovice, auto nikoho moc nezajímá a sto tisíc je málo. Ne, programátoři dnes vedle vysokého platu požadují jedinou věc: aby mohli pracovat z domova a aby kromě programování nikdo ničím jiným neobtěžoval. V posledních dvou letech to nebyl problém, tzv. home office se v pandemii stal vítaným standardem. Ale jestli omikronová vlna opravdu znamená konec pandemie, pak se to bude měnit. A mnozí zaměstnavatelé už teď požadují, aby se jejich lidé začali z domovů vracet do kanceláří.

Což bude problém, jak mi zmíněný personalista tvrdil. Vysoce kvalifikovaní lidé zjistili, že jim je doma dobře a že se nechtějí mačkat v metru při dojíždění, vyměňovat si zdvořilosti s kolegy u kávovaru a hrát pitomé psychologické hry na firemním teambuildingu. Jsou sebevědomí, protože vědí, že mají zaměstnavatelům co nabídnout a že oni o jejich práci stojí.

Rok 2022 bude právě o tomhle. Ta otázka zní následovně: je fungující a úspěšná firma „aritmetickým součtem“ schopností svých kvalifikovaných zaměstnanců, anebo je to složitější, a ve výpočtu hrají roli i další faktory, jako je setkávání na poradách, úsměvy při pauze na kafe a fungující chemie mezi osazenstvem společných kanceláří? Nevíme.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Ono je to možná ještě trochu složitější, a bavíme se o budoucnosti práce jako takové. Co to vlastně znamená „pracovat“? Ukazuje se, že soustředěnou a efektivní prací tráví zaměstnanci tu menší část pracovní doby. Výrazně menší. Zbytek zabírají porady, konverzace s kolegy a prokrastinace maskovaná za soustředěný výraz (ano, bavíme se o počítačových hrách jako solitaire, které hraje při projednávání svých návrhů zákona i ministr zdravotnictví).

Ale pozor, mnohé studie zároveň tvrdí, že tahle část pracovní doby je stejně důležitá jako zmíněná soustředěná práce. A že čím dál víc budou ceněny tyto „měkké“ části naší osobnosti a kvalifikace. Tedy empatie, schopnost vyjadřovat i přijímat emoce, a zkrátka vše, co nás odlišuje od strojů či algoritmů. Ano, to je totiž zajímavý vedlejší efekt, který si málokdo uvědomuje.

Lidé, kterým vyhovuje home office, jsou především ti, kteří dělají jasně definované, často vysoce kvalifikované pracovní úkony. Například analyzují data, tvoří počítačový kód, píšou či překládají texty. Jenže to zároveň znamená, že jde o práci, kterou bude pro firmy nejvýhodnější a zároveň často i nejsnazší zautomatizovat. Nechystáte se ani po pandemii k návratu do kanceláře? Berte to jako varování. Na vaše místo už si brousí zuby někdo jiný. Ne, není to kolega v kanceláři, ale algoritmus.

P. S. Tuto glosu jsem napsal a v audioverzi namluvil samozřejmě doma.

Reklama

Doporučované