Hlavní obsah

Glosa: Justice dezinformátory trestá, ale sama problém nevyřeší

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Patrik Tušl u soudu.

Reklama

Článek

Proběhl další soud s českými dezinformátory. Jenže ani přes jejich – zatím nepravomocné – odsouzení bychom neměli příliš jásat. V boji se šiřiteli konspiračních teorií a záměrně lživých informací jsme pořád na začátku.

Obvodní soud pro Prahu 8 ve středu shledal vinnými tři muže, kteří byli obžalováni z nebezpečného pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka a biologa Jaroslava Flegra. Před soudním senátem stáli i kvůli výtržnictví.

Jednomu z nich soudkyně navýšila již dříve uložený trest a odsoudila ho na 19 měsíců do věznice s ostrahou. Dalšímu už minulý týden vrchní soud potvrdil 5,5letý trest za podporu terorismu. Proto mu soud nyní už sazbu nezvýšil, třebaže se podle rozsudku výtržnictví jednoznačně dopustil. Třetí muž odešel od soudu s podmínkou za tentýž zločin ve formě spolupachatelství.

Je namístě kvitovat, že si umíme poradit s předními zástupci české dezinformační scény. Tím myslím, že je umíme dovést před soud.

Vidět známé firmy dezinfoscény řádit před tribunálem, nikoli „jen“ v ulicích nebo na sociálních sítích v roli roztleskávačů nenávisti, je svým způsobem úlevné. V té souvislosti se dá hovořit o jakémsi společenském zadostiučinění, jež spočívá v potrestání viníků. Těch, kteří se záměrně snaží vyvolávat chaos a šířit lživé informace. Ať už pro svůj zisk, či pouze z vlastního pomatení.

Rozsudky nad dezinformátory, byť zatím nepravomocné, mají ale i druhý překlad. Tyátry party konspirátorů před soudem a k nim upřená mediální pozornost dezinfoscénu také přiživují. Dodávají jí nová témata, nové impulsy.

Navíc když do soudních síní dorazí skalní fanoušci obžalovaných, kteří zpochybňují úlohu justice, provolávají nesmyslná hesla a své pokřiky zvěčňují na sociálních sítích, je to nenápadný vzkaz pro zbytek společnosti, že ani soudy šíření dezinformací nezastaví.

Je sice docela možné, že obžalovaní, kteří se u soudu navzájem zdraví „čau, teroristo“, budou skutečně kvůli spáchání trestných činů sedět za mřížemi. Jejich stoupenci se ale jen tak nevzdají. Se stejnou vervou, s jakou dokumentují dění u soudu i na protestech svými mobilními telefony, budou nadále šířit konspirační teorie a nepravdivé informace.

Otázkou zůstává, jak moc budou tihle „náhradníci“ chytří. A jak moc se jim bude chtít riskovat, že by stejně jako jejich „vůdci“ mohli na pár měsíců či let na vlastní kůži zažít skutečnou nesvobodu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované