Hlavní obsah

Glosa: Komu pomůže ukrajinská krize? Králi večírků

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Britský premiér je předmětem policejního vyšetřování kvůli sérii nepovolených večírků.

Reklama

Článek

S houstnoucí atmosférou na ukrajinsko-ruských hranicích se do médií vrátil Johnson-státník.

Podle některých by Rusko zítra mohlo zahájit invazi na Ukrajině. To nejsou dobré zprávy. Ať už to je a bude ve skutečnosti jakkoli, na úterní radosti ze života mi to nepřidává. A jsem si skoro jistá, že ani vám ne.

Při pohledu na ty, co se ke krizi hodně a rádi vyjadřují, mě ale přece jen napadl někdo, kdo by na celé téhle globální nepříjemnosti nějaká pozitiva najít mohl. Někdo, komu se při tomhle intenzivním zacílení mediální pozornosti na východ Evropy dokonce muselo nemálo ulevit. Dám vám pár indicií: rozevláté zlaté vlasy, znělý hlas, záliba v cyklistice a bujarý společenský život.

Ano, správně, je to Boris Johnson. Britský premiér, který je právě teď, zrovna v tuhle chvíli, předmětem policejního vyšetřování kvůli sérii nepovolených večírků ve slavném čísle 10. Konaly se v době koronavirových lockdownů a porušovaly snad všechna pravidla, která předtím nastavila právě Johnsonova vláda.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Ještě před pár týdny se pod ministerským předsedou židle viklala tak, že se musel přidržovat stolu. K rezignaci ho kvůli nepovoleným oslavám narozenin, zahradním grilovačkám s heslem „přineste si vlastní chlast“ i vánočním kvízům s proseccem a brambůrkami vyzývala nejen opozice, ale i členové jeho vlastní partaje.

Konzervativní strana totiž, jak říkají odborníci i sami Toryové, nemá problém zbavit se těch, kteří jí už neslouží ku prospěchu. Johnson proto strávil začátek roku v jednací komnatě Dolní sněmovny, kde se omlouval, zapíral a emotivně se hádal se svým největším sokem, opozičním lídrem Keirem Starmerem z Labouristické strany.

A teď? S houstnoucí atmosférou na ukrajinsko-ruských hranicích se z médií vytratil Johnson-král večírků a nastoupil Johnson-státník a diplomat. Netvrdím, že mu situace na východě Evropy nepřidělává vrásky. Ale čistě z osobního hlediska? Ten padající kámen ze srdce byl slyšet až tady na Radlické. V čele Spojeného království teď totiž asi ještě nějakou dobu zůstane. Voliči mezitím třeba zapomenou na prosecco i večírkové období svého premiéra a opozice ho začne kritizovat zase za něco jiného. A ono se něco najde, to jsem si skoro jistá.

Reklama

Doporučované