Hlavní obsah

Glosa: Lenost je hřích, v malém i velkém množství

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Střední část triptychu Zahrada pozemských rozkoší od Hieronyma Bosche. Je k vidění v madridském Pradu.

Reklama

Článek

Není ale lenost i hnacím motorem lidského pokroku? Svoji cestu si vybírá každý sám.

Nedoručená rekomanda a sto kilogramů obyčejných dopisů našli policisté v domě poštovní doručovatelky na Tachovsku. Liknavá listonoška úmyslně zadržovala poštu od roku 2019 a nyní stojí před soudem.

Těžko říct, co ji k tomu vedlo. Třeba se bála doručovat špatné zprávy, a tak pro jistotu nedoručovala vůbec žádné.

Státní zástupce Ondřej Wendler její jednání pojmenoval jednoznačně. Podle něj žena spáchala trestný čin porušení tajemství uzavřeného listu. Jako motiv označil lajdáctví, doslova řekl, že šlo o lenost.

Pokud bychom se na věc podívali z hlediska křesťanské věrouky, obviněná listonoška se kromě naplnění skutkové podstaty paragrafu českého trestního práva dopustila i jednoho ze smrtelných hříchů.

Je-li to skutečně tak, v očistci ji čekají pekelná muka, jak je v triptychu Zahrada pozemských rozkoší zobrazil malíř Hieronymus Bosch. Kdo obraz zná, ví, že je to trest, který by si za rámeček nedala.

Na lenost se dá ovšem dívat i z druhé strany. Není to přece tak, že lenost byla a stále je hnacím motorem lidského pokroku? Vždyť právě touha ulehčit si tíhu života stála za nápadem ochočit si koně, vynalézt kolo, dovést vodu až do domu, zkonstruovat parní stroj nebo naprogramovat mobilní aplikaci, díky níž nám rohlík přiletí až do úst.

Německý lovec čarodějnic ze 16. století Peter Binsfeld si toho byl dobře vědom a tvrdil, že chytré zlepšováky lidem našeptává démon lenosti Belfegor, který tak lidstvo nenápadně posouvá do náruče zahálky.

Kde je tedy hranice mezi prospěšným a škodlivým? Rozhodujícím kritériem je veřejný zájem, a ten u poštovní doručovatelky z Tachovska najdeme jen stěží. Kvůli ní se podvedení adresáti nedozvěděli, že někomu dluží, že je má někdo rád, že si na ně někdo vzpomněl nebo že jim odpustil starou křivdu.

Tak už to s leností je, a i proto patří mezi sedmero těžkých hříchů. Má mnoho podob. Někdy si chceme jen pohovět, něco nechat na zítra nebo se z něčeho vyvléknout, a nevědomky tak někoho zraníme, způsobíme smutek nebo vyvoláváme hněv.

Lenost je, když nepřiděláme poličku, nerozhlédneme se na křižovatce, odhodíme krabici od pizzy, neuděláme si čas na matematiku se synem, nevyneseme koš, zastavíme se hned za dveřmi do tramvaje, nejdeme na dětskou besídku, nepoužijeme štětku na záchodě nebo věříme politikům, kteří slibují peníze bez práce.

Svoji cestu si může vybrat každý sám. Před každým rozhodnutím je ale dobré vědět, že mnoho malých hříchů o váze pouhých několika málo gramů může v součtu nadělat metrák neštěstí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované