Hlavní obsah

Glosa: Letos bez okurek. Sklízíme jen průšvihy

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ne, okurková sezóna nebude, ani kdybyste si ji chtěli uměle naordinovat.

Reklama

Článek

Snad každý odborník na duševní zdraví vám řekne, že byste měli na chvíli přestat hltat zprávy. Ne že by taková rada byla špatná, naopak. Ale letos je poněkud těžké přehlížet aktuální problémy.

Pokud jste si letos přáli klasickou letní okurkovou sezónu, při níž byste mohli k vlastní spokojenosti přehlížet aktuální dění, máte smůlu. Dopřejete si tak akorát okurkový lák, protože vám bude líto ho za ty peníze bezostyšně vylít.

Pamatuji roky, kdy v létě skutečně bylo jen vedro a nic moc se „nedělo“. Tedy abych to uvedla na pravou míru: ono se vždycky něco dělo. Ale nebylo těžké se v dění kolem zorientovat.

Psalo se o teplotních rekordech ve středočeských Dobřichovicích, kde naměřili přes 40 stupňů a kde se lidem roztékaly kovové ploty. Nebo se řešilo, že některé děti byly evakuovány z letních táborů kvůli šířící se nákaze. Případně že někdo přepadl se zbraní v ruce čerpací stanici.

To všechno byla vlastně jen taková předzvěst toho, co zažíváme teď. Jen v extrémnějších podobách.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Jako bychom se tehdy jen rozehřívali. Doslova. Teploty dosahují rekordů už nejen v Dobřichovicích, ale po celé planetě. A co je podstatné, vlivem extrémního počasí zahynuly ve světě už tisíce lidí a další miliony musely opustit své domovy. Jak navíc informovala agentura Reuters, vědci letošní katastrofy přiřazují k důsledkům změny klimatu.

Pokud jde o ozbrojené útoky, i ty se oproti dobám okurkovým zintenzivnily. A to dost drasticky. Přepadení benzínky rázem přišlo o důležitost. Poprvé od konce druhé světové války totiž žijeme ve válečné Evropě, v níž ruská armáda bez skrupulí na Ukrajině zabíjí nevinné civilisty včetně dětí. Co na tom, že míra kriminality v Česku klesá, když za humny Putin koná ohavné zlo.

No a když k tomu přičteme energetickou krizi, zdražování, rychle vystřelující inflaci, nárůst psychických problémů mezi lidmi a nadcházející volební šílenství, můžeme na okurky spolehlivě zapomenout i v dalších letech.

Snad každý odborník na duševní zdraví vám řekne, že byste měli na chvíli přestat hltat zprávy, pokud si chcete dopřát alespoň trochu mentálního detoxu. Ne že by taková rada byla špatná, naopak, ale v tomhle roce je poněkud těžké přehlížet aktuální problémy.

A i kdybyste zprávy přestali číst, sledovat nebo poslouchat, patrně by vám je s rozhořčením převyprávěl příbuzný, kamarád nebo náhodný spolucestující v autobuse směrem na Bibione.

Takže ne, okurka nebude, ani kdybyste si ji chtěli uměle naordinovat.

Abychom se z toho všeho všichni nezbláznili, doporučuji si udělat okurkovou limonádu a na chvíli se vydýchat na čerstvém vzduchu. Alespoň teď v létě, dokud je slunečno. Protože čas na chmury ještě bude. Buď v covidové izolaci, nebo za dlouhých chladných večerů bez tepla plynových kamen.

Reklama

Doporučované