Hlavní obsah

Glosa: Nakrmit chudé děti není komunismus

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jídlo ve škole zlepšuje u sociálně slabších dětí docházku a někdy i prospěch. Jenže u nás žijeme v představě, že na chudé musí být přísnost.

Reklama

Článek

Oběd zdarma neexistuje! Chudé děti nejlépe vychováme hladem.

Plán ministra práce Mariana Jurečky, aby děti z chudých rodin snáze dosáhly na oběd ve škole zdarma, spravedlivě rozčílil část bohatších občanů.

Pocity zodpovědných Čechů, kteří se bojí, že chudé děti projí stát, shrnul bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Ten přišel s brilantní myšlenkou, že za děti bez oběda „jsou zodpovědní rodiče, a nikoli stát“.

Ano, pane Kalousku, samozřejmě jsou. No a co?

Jsou rodiče chudí, jsou rodiče nezodpovědní, dokonce jsou rodiče, kteří sociální dávky raději utratí za alkohol a cigarety. No a co?

Ve finále je přece úplně jedno, kdo za to může a čí je to zodpovědnost. Výsledkem je dítě, které si to samo nezavinilo, pomoct si nemůže a má hlad. Stát, který si chce říkat civilizovaný, si nad ním alibisticky neumyje ruce, ale pomůže mu.

Za prvé proto, že je to lidské. Děti nemají mít hlad ani nemají platit za chyby rodičů. Jestli váš štve, že nezodpovědní rodiče dávky nevyužívají, jak mají, zasaďte se o změnu systému. Ale mezitím se snad Česko dokáže složit na vývar a karbanátek s bramborovou kaší.

Za druhé proto, že se to v dlouhodobém hledisku vyplatí. Podle průzkumů jídlo ve škole zlepšuje u sociálně slabších dětí docházku a v některých případech i prospěch. A pokud chceme, aby tyto děti měly šanci vymanit se ze svých rodinných problémů, dobré vzdělání je základní podmínkou.

Jenže u nás pořád žijeme v představě, že na chudé musí být přísnost. To by tak hrálo, aby chudé děti dostaly něco zadarmo! A koneckonců žádné zadarmo přece neexistuje!

Povím vám tajemství – ani dotace na oběd, kterou od státu každý den dostává vaše zajištěné dítě, není zadarmo. Ale ta kupodivu nesmrdí a nikdo nebojuje za to, aby mohl v jídelně platit plnou cenu.

Pokud si někdo dotaci opravdu zaslouží, tak je to děcko, které udělalo v životě jen tu chybu, že se špatně narodilo. Aby takové dítě dnes oběd zdarma dostalo, musí mít štěstí na aktivní školu či sociální pracovnici, která ho propojí s neziskovkou. Organizace Women for Women momentálně takto pomáhá 14 tisícům dětí. A ačkoli čísla pravděpodobně porostou, není to nic, co by státní rozpočet – který jinde vyhazuje miliony – mělo zruinovat.

Jenže pak tu máme ještě neprůstřelný argument, že jde o princip. Pokud prý chudé dítě dostane zadarmo najíst, uvidí, jak jeho rodičům prochází využívání příliš štědrého státu. A to je nevýchovné!

Výchova hladem, to zní jako zajímavý sociální experiment. Třeba pak prvňáčci konečně vezmou svůj život do vlastních rukou a půjdou na brigádu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované