Hlavní obsah

Glosa: Sobectví se nevyplácí. U koronaviru dvojnásob

Foto: Seznam Zprávy

Teď, když je vakcína dostupná, hledáme výmluvy.

Reklama

Článek

Bezmála dva roky žijeme v pandemickém světě, v němž zemřely miliony lidí kvůli koronaviru. A v Česku se zas ze všech sil snažíme, abychom obhájili titul „best in covid“.

Pandemii jednou provždy nevyřeší série dalších vládních nařízení. Jediný účinný nástroj už jsme našli. Je jím bezpochyby očkování.

Letos na podzim už se rozhodně nemůžeme vymlouvat jen na neschopné politiky, kteří nás před neviditelným nepřítelem v druhé a třetí epizodě dostatečně nechránili. Český koronavirový scénář nyní píšeme výhradně my. My, jednotlivci.

Ještě na začátku roku jsme možnost očkování vůbec neměli. Tehdy jsme se všichni těšili, až vědci oznámí, že se ti nejstarší z nás jako první dočkají ochrany v podobě vakcíny. Byli jsme zajedno. Pomáhali jsme babičkám a dědečkům s registrací v očkovacím systému a přáli si jediné – aby byl život zase ve starých kolejích. Jenže tuhle atmosféru odvála poslední koronavirová vlna.

Teď, když je vakcína dostupná na každém rohu, nejsme schopni dosáhnout proočkovanosti tak vysoké, abychom se na ni mohli spolehnout. Hledáme výmluvy, co je špatně a proč do toho nejdeme.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Bohužel jsme jako vždy v rozhodující okamžik dokonale rozdělení na dva znepřátelené tábory. Jedni jsou očkování, druzí ne a nehodlají ustoupit. Jsou „PROTI“. Zvykli jsme si tohle slůvko používat ve chvílích, když se něčeho bojíme, když něčemu nerozumíme nebo když chceme chytračit a nemáme nabito argumenty, ale jen domněnkami.

Proč si to dovolujeme ve vztahu k nezpochybnitelným vědeckým poznatkům, tomu nerozumím. A proč to děláme zrovna ve chvíli, kdy celý svět obchází smrtka s čerstvě nabroušenou kosou, mi už vůbec nedává smysl.

Už z toho důvodu bych ty, kteří se zapřisáhle brání kolektivní ochraně zdraví, nenazývala „odmítači“. Jsou to jednoduše sobci, kteří se zaříkají vlastním sebeklamem o svobodě. Přitom ignorují, že riskují život svůj i druhých.

Nejde o citové vydírání. Zlínský kraj už sáhl po lokálních opatřeních, protože chce ulevit tamním nemocnicím, které jsou plné neočkovaných v těžkém stavu, a nezvládnou proto poskytnout péči všem pacientům s jinými nemocemi.

Tady není prostor pro žádné nesmyslné „proti“. Jestli jste se ještě neočkovali, jaká je vaše výmluva?

Reklama

Doporučované