Hlavní obsah

Glosa: Vesna na Eurovizi otevřela nečekané téma. Jsme Slované?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Po vystoupení skupiny Vesna se ozvaly i hlasy, že slovanská jednota je nesmysl, a dokonce tradiční nástroj ruského imperialismu.

Reklama

Článek

Skupina Vesna na Eurovizi připomenula otázku slovanského sesterství. Jsou ale Češi skutečně Slované?

Patří Češi do slovanské rodiny národů? Kdo jsou vlastně Slované? Stačilo jedno vystoupení dívčí kapely Vesna na soutěži Eurovize, aby se zapomenuté otázky znovu probudily. Podstatné bylo, že Vesna připomněla „sesterství“ slovanských národů, mezi které se počítají Češi, Bulhaři, Ukrajinci a vlastně i Rusové. Sice se ozvaly hlasy, že slovanská jednota je nesmysl, a dokonce tradiční nástroj ruského imperialismu, džin se však už dostal z láhve.

Kdo ve škole dával pozor, ten si pamatuje, že zakladatelem slavistiky, tedy vědy o slovanských národech, byl na konci 18. století Josef Dobrovský. Klíčovým argumentem pro společný původ slovanských národů byla existence společného staroslověnského jazyka, který se už v devátém století používal v psaných textech a církevní liturgii.

O úspěchu Dobrovského teorií svědčí návštěva ruského maršála Barclaye de Tollyho, který si i v dramatických časech napoleonských válek našel čas, aby zajel do Prahy a potřásl rukou „největšímu ze slovanských učenců“.

Záhy se Rusové prohlásili za ochránce všech Slovanů, ovšem okamžitě reagovali Rakušané, kteří Dobrovského učení použili naopak proti Rusům. Slovinský jazykovědec Jernej Kopitar vymyslel počátkem 19. století ideologii austroslavismu, která označila za centrum slovanského živlu území někdejšího Rakouska-Uherska, protože právě tady vznikla staroslověnština. Nepřekvapí, že vznik společného jazyka Kopitar situoval do okolí Lublaně.

Nauky o slovanství mají obecně problém, že se liší podle národnosti historiků. Mezi Maďary se stala oblíbenou teorie, že Slované jsou pozůstatky germánských kmenů, které migrovaly z oblasti černomořských stepí na západ. Podle řady německých historiků zase přišli Slované do Evropy jako podřízený národ Avarů, jejichž poslovanštěná šlechta založila první slovanské státy typu Velké Moravy.

Dokonce český historik Martin Wihoda přistoupil na výklad, podle kterého středověké slovanské státy včetně Čech, Polska a Ruska vyrostly na obchodu s otroky, které knížecí vojenské družiny lovily mezi sousedními, z dnešního pohledu by se dalo říct rovněž slovanskými národy. Jsme Germáni, asijští nájezdníci, Rusové druhého řádu, nebo prostě potomci otrokářů?

Úplné vyprázdnění slovanské myšlenky v tuzemsku ostatně zajistili komunisté, kteří slovanskou vzájemnost propojili s marxismem-leninismem.

Není zakázáno se hlásit ke slovanské vzájemnosti, jako se k ní hlásili vlastenci v druhé polovině 19. i 20. století. Stejně tak dobře ovšem může člověk říct: „Přece nejsem žádný Slovan,“ a ani v tom případě nebude vyloučen z většinové společnosti.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:
Slované
Josef Dobrovský
Slavistika

Doporučované